december 27, 2011

”Ørekort” til tyske DJs

Share

”Ørekort” til tyske DJs

Discjockeyer i Tyskland får tilbudt et specielt (K)ørekort. At uddanne dem til at vide mere om de skadelige virkninger af alt for høj musik er et led i kampen mod et stadigt stigende antal unge med høreskader.

Flere og flere unge får nedsat hørelse. EN af årsagerne er hyppige besøg på natklubber og diskoteker, hvor musikken banker af sted med et alarmerende lydtryk. Derfor har den tyske natklub-branche besluttet at støtte bestræbelserne på at få mindsket den ekstremestøj vi udsætter os for i fritiden.

”Det konstant stigende antalhøreskader blandt børn og unge på grund af støj i fritiden er grund til alvorlig bekymring. Vi er nødt til at ændre vores attitude i mange områder af vores sociale liv,” siger Henning Franz, der er formand for foreningen af tyske DJs (Berufsverband Discjockey).

Om discjockeyerne har lyst til at gennemgå uddannelsen, er indtil videre frivillig.
Deltagerne bliver undervist i akustik, teknologi og farerne ved høj musik. Kurset bliver afsluttet med en skriftlig eksamen.

”Kurset er blevet sammensat af eksperter fra Berlins tekniske universitet i samarbejde med forskere, der arbejder med støjens følgevirkninger,” forklarer Stephan Büttner, der er advokat og arbejder for discjockeyforeningen.

Udover støjuddannelsen, bliver de tyske DJs støttet af måleudstyr, der viser, hvor mange dB de udsætter gæsterne på dansegulvet for. Når musikken når skadelige højder, bliver discjockeyen alarmeret, så der kan blive skruet ned.

De første DJs gennemgik uddannelsen og bestod deres eksamen i november 2004 i Stuttgart. Flere har taget uddannelsen siden da.

De mest pessimistiske overslag siger, at hver fjerde unge tysker har høreproblemer og at hver tredje ung i dag vil have brug forhøreapparat inden de bliver 50.

Kilde: www.hear-it.org