december 22, 2011

Ordblinde har svært ved at skelne mellem lyde

Share

Personer, der lider af ordblindhed, har svært ved at skelne mellem tale og baggrundsstøj. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.

Børn og voksne med ordblindhed har svært ved at skelne tale istøj; for eksempel en lærer, der underviser i et støjende klasselokale.
Det viser resultaterne fra en ny undersøgelse, der antyder at ordblindhed både er et høre- og et læseproblem.

Undersøgelsen anbefaler også, at personer med ordblindhed med fordel kan placeres forrest i et klasseværelse eller udstyres med høretekniske hjælpemidler såsom støjreducerende høretelefoner for bedre at kunne fokusere.

De fleste mennesker har en fortsat delvist uforklaret evne til at kunne genkende en stemmes særlige kendetegn og fokusere på den, selv om baggrundsstøjen er varierende og dækker et bredtfrekvensområde.

Børn, der har læsevanskeligheder, har ikke den samme skelneevne. Deres opmærksomhed bliver hele tiden bombarderet med en uønsket kakofoni aflyd, som gør det meget vanskeligt at koncentrere sig.

En af forskerne bag undersøgelsen, professor Nina Kraus, siger, at netop manglen på denne evne kan være forklaringen på, hvorfor børn med ordblindhed har det svært i skolen og kæmper med at lære at læse.

”De fleste lærer at læse i støjende omgivelser som et klasselokale. Måske skulle vi begynde at hjælpe børnene ved at give dem støjreducerende høretelefoner, så de kan kocentrere sig og lære noget,” siger hun.

I undersøgelsen blev gode og dårlige læsere bedt om at se en film, mens de blev udsat for en lyd i hovedtelefoner og fik målt deres hjerneaktivitet. I en anden opgave blev børn bedt om at gentage sætninger, som de hørte i forskellig baggrundsstøj med stigendelydstyrke.

De gode læsere var både bedre til at følge med i filmen og bedre til at gentage de sætninger, de blev bedt om.

Ordblindhed menes at skyldes en neurologisk defekt i hjernen. Det rammer ca. hver tiende og har intet med intelligensen at gøre.

Kilde: www.telegraph.co.uk, 12/11/2009