marts 08, 2013

Opdagelsen af gen bringer behandling for høretab et skridt nærmere

Share

Forskere har udvundet FGF20 genet fra mus, som forhindrer udviklingen af celler, der forstærker lyde. Forskere har fundet et gen, som de tror kan være nøglen til aldersbetinget høretab. Når FGF20 genet blev taget ud af mus, virkede dyrene helt raske, men de kunne ikke høre overhovedet.

Forskere ved Washington University School of Medicine konstaterede, at to tredjedele af musenes ydre hårceller, de fine celler i det indre øre, der forstærker lyd, var forsvundet. Skader på disse celler er tæt forbundet med udviklingen af høretab som følge af alderdom, støjbelastning og nogle genetiske forhold.

Kritisk til dyrkning af hårceller

Undersøgelsen foreslår at genet, der også findes hos mennesker, kan være kritisk for forsøg på at dyrke nye hårceller. Forskerne fjernede et protein, der gør at genet udvikler sig, mens musene var stadig i livmoderen. Det er en ud af en række gener, som er afgørende for vævsudvikling og helingen af sår i fostre.

Celler forekom normale

Forskerne fandt, at når FGF20-genet blev fjernet fra mus var dyrene helt raske, men de kunne ikke høre overhovedet. Især virkede de indre hårceller, som elektrisk overfører de forstærkede lyde til hjernen, normale. Hovedforfatter Dr. Sung-Ho Huh siger: »Dette er det første bevis på, at indre og ydre hårceller udvikler sig uafhængigt af hinanden. Dette er vigtigt, fordi de fleste aldersrelaterede høretab og støj høretab skyldes tab af ydre hårceller.

Det næste skridt er at se, om høretab hos mennesker er forbundet med mutationer af samme gen.

Kilde: www.hear-it.org 18/02/2013