december 27, 2011

Nyhedskanal på tegnsprog

Share

Når det digitale sendenet til tv går i luften 31. marts, vil man kunne se både tv-avisen på Danmarks Radio og Nyhederne på Tv2 på tegnsprog.

For tegnsprogsbrugere er det en symbolsk sejr, der rækker ud over dét at kunne se en tv-avis med en tegnsprogstolk. Det er en anerkendelse af, at døve og personer med kraftige høretab har krav på at kunne deltage i demokratiet. Det er en anerkendelse af, at det ikke er nok med en overfladisk opsummering af hverdagsbegivenhederne som i ’Nyheder på tegnsprog, men tværtimod fordybelse og variation.

”På det seneste har tv-stationerne dækket debatten om Muhammed-tegningerne fra morgen til aften. Døve har været fuldstændig hægtet af den udvikling, som politikere har udnævnt til at være Danmarks største udenrigspolitiske krise siden Anden Verdenskrig. Det kan vi simpelthen ikke være tjent med”, understreger Asger Bergmann, der er formand for Danske Døves Landsforbund.

Tv2 har i visse situationer – fx i forbindelse med begivenheder i kongehuset – anvendt live-tekstning, hvor tale blev tekstet simultant af toskrivetolke.
Til sommer skulle det første danske tekst-til-tale-program dog være parat. Så vil de landsdækkende tv-stationer tekste en direkte nyhedsudsendelse hver dag.

Kilde: www.deaf.dk