december 23, 2011

Ny viden om hørelse

Share

Evnen til at høre lavfrekvente lyde afhænger af formen på det indre øre. Ny viden gør det muligt at simulere dyrs hørelse.

Formen på sneglen (’coclea’) idet indre øre spiller en afgørende rolle for, hvordybe toner øret er i stand til at opfatte. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse, der påviser en direkte sammenhæng mellem sneglens bøjning og den nedre grænse for, hvor lave toner et dusin forskellige dyr er i stand til at høre.

Forholdet mellem sneglens form og evnen til at høre lave toner vil blandt andet være vigtigt, når forskere skal undersøge, hvor stor effekt menneskeskabtstøj har på vilde dyr, da det i sagens natur er vanskeligt at få en sibirsk tiger, en isbjørn eller en blåhval til at sidde stille til enhøreprøve.
Samtidig giver den nye viden et indblik i, hvordan uddøde dyr som mammutter og sabeltigre har hørt og hvordanhørelsen har udviklet sig.

En af de mest overraskende pointer i undersøgelsen er, at det netop er sneglens krumning og ikke dens størrelse, der spiller en rolle for den lavfrekvente høretærskel. En snoet coclea er nemlig noget unikt for pattedyr. Fugle og krybdyr har en langt fladere coclea, hvilket begrænser deres høreområde.

Ganske kort fortalt, viser den nye undersøgelse at jo tættere snoet sneglen er, desto lavere frekvenser kan man opfange. Et eksempel er en kat, et marsvin og en søløve. En coclea i et katteøre er større end i et marsvineøre, men fordi krumningen er større hos marsvinet, kan det høre lavere toner end katten (47Hz i forhold til 55 Hz hos katte). Søløvens coclea er større end både kattens og marsvinets, men da krumningen er mindre, kan søløven kun høre lyde ned til 180 Hz (200 Hz under vandet).

Undersøgelsen er gennemført af forskere fra Vanderbilt University i USA. Interesserede kan læse mere på universitetetshjemmeside.

Kilde: www.sciencedaily.com 25/04/2008