december 22, 2011

Ny tolkelov i strid med FN-konvention

Share

Ny tolkelov i strid med FN-konvention

Når mennesker med høretab fremover kun kan få syv timer om året til tolkning i private eller halvprivate sammenhænge, er det en overtrædelse af FNs Handicapkonvention. Det vurderer juraprofessor.

Når Det Sociale Tolkeprojekt fra nytår bliver nedlagt og afløses af en ny tolkelovgivning, giver det en lang række fordele. Blandt andet bliver der indført ubegrænset tolkning til en lang række aktiviteter, som bliver anset for at være nødvendige for at deltage i samfundslivet.

I lovforslaget ligger også ideen om en timebank, hvor hver tolkebruger får en timebank med syv timer hvert år til de ting, der ikke er omfattet af ubegrænset tolkning.
Det drejer sig blandt andet om familiefester, møder i forældreråd og fritidsaktiviteter.

Og den grænse er en overtrædelse af FNs Handicapkonvention, som Danmark tiltrådte i sommer. Sådan lyder vurderingen fra juraprofessor Kirsten Ketcher fra Københavns Universitet.

” Den skærer i behov, som den handicappede har ret til at få dækket, for den handicappede har ret til at få kompensation for sit handicap,” siger hun. ”For at skære i en handicaprettighed skal der være en nødvendighed, og jeg har svært ved at se, hvilke nødvendighed der er her.”

Den nye tolkelov forventes vedtaget inden nytår.

Flere handicaporganisationer og privatpersoner har gjort indsigelser overfor timebanksprincippet overfor Folketingets Socialudvalg.

Kilde: www.dr.dk 09/12/2009