december 22, 2011

Ny test afgør om høretab sidder i øre eller hjerne

Share

En ny dansk test kan afgøre om et høretab skyldes problemer i selve øret, eller om fejlene opstår i hjernen. Resultaterne er vigtige for den efterfølgende høreapparatbehandling.

Det er forskere ved Center for Anvendt Høreforskning ved DTU, der har udviklet den nye type test til at diagnosticerehøreproblemer.

Ved at anvende særligt designede lydsignaler, kan man finde ud af, om kilden til høreproblemerne skal findes i selveøret eller i den del af hjernen, der bearbejder lyden.

Testen foregår på den måde, at man lytter til lydsignalerne i hovedtelefonerne. Hvis man kan genkende et mønster i lydene - for eksempel en melodi, skal årsagen tilhøretabet findes i selve øret. Hvis man derimod kun opfatter lyden som tilfældigstøj, skal årsagen oftest findes i hjernen.

Testen tager kun ganske få minutter og er særdeles anvendelig når der skal tilpasseshøreapparater.
Viden om samspillet mellem øre og hjerne er desuden interessant i forbindelse med udviklingen af nye og mere avancerede høreapparater.

Høretab, der skal kompensere for funktionsnedsættelser i øret kan ofte afhjælpes med høreapparater, mens 'høretab' i hjernen er vanskeligere at afhjælpe.

Kilde: www.hear-it.org