december 22, 2011

Ny teknologi lærer telefoner mundaflæsning

Share

Tyske forskere udvikler teknologi, der gør det muligt for mobiltelefoner at mundaflæse. Dermed kan man helt undgå at transmittere generende baggrundsstøj.

Tyske forskere har præsenteret en ny teknologi, der sætter mobiltelefoner i stand til at aflæse mundbevægelser.

Det nye system måler de små elektriske signaler, musklerne omkring munden frembringer, når vi taler – også selv om man ikke bruger stemmen.
De elektriske signaler kan omdannes til tale af en kunstig stemme i den anden ende af røret.

”Jeg kørte med toget, og personen ved siden af mig talte hele tiden i telefon, så jeg tænkte ’jeg bliver nødt til at lave om på det her’,” siger professor Tanja Schultz fra det teknologiske fakultet ved Karlsruhe Universitet.
”Vi kalder det lydløs kommunikation,” siger hun.

Apparatet blev vist frem ved den nyligt overståede elektronikmesse CeBIT i Frankfurt.
Der er stadig tale om en prototype, som kræver at brugeren har ni elektroder på ansigtet, som opfanger musklernes impulser.

På sigt forudser Tanja Schultz, at teknologien vil kunne bruges for personer, der har mistet stemmen, eller til kommunikation i megetstøjende omgivelser. Den vil desuden vil kunne bruges til simultantolkning mellem forskellige sprog.

Teknologien kaldes elektromyografi og har tidligere været forsøgt af den amerikanske rumfartsorganisation NASA til brug ved kommunikation på rumstationer.

Kilde: www.videnskab.dk, 05/03/2010