december 22, 2011

Ny teknik kan finde tinnitus i hjernen

Share

Ny teknik kan finde tinnitus i hjernen

En ny teknik gør det muligt at finde ud af, hvilket område i hjernen der er aktivt, når en person lider af tinnitus.

Tidligere gik de fleste forskere ud fra, at årsagerne til tinnitus skulle findes i relation tilhøreproblemer - men ny viden viser, at det måske i stedet opstår i hjernen.

Et hold læger fra Detroit har ved hjælp af specielle hjernescanninger fået kortlagt de steder i hjernen, hvor tinnitusen ser ud til at opstå.

Ved at bruge en scanningsteknik, der kaldes magnetencephalografi (MEG) kan de måle de mikroskopiske magnetfelter der opstår i forbindelse med den elektriske aktivitet mellem cellerne i hjernen.

Forskerne indsamlede scanningsdata fra en gruppe på 17 forsøgspersoner med tinnitus og 10 uden.
Først fandt lægerne frem til den lyd og den frekvens, tinnituspatienterne var generet af, derefter blev patienterne scannet mens lyden blev afspillet.

For de, der kun led af tinnitus på det ene øre, var der mest aktivitet i hørenerven i den modsatte side af hjernen, hvorimod der var aktivitet i begge hjernehalvdele blandt de, der havde tinnitus i begge ører. Dog var aktiviteten kraftigst i den modsatte side af, hvor tinnitusen var mest voldsom.

Dr. Michael Seidman er leder af den neurokirurgiske afdeling på Henry Ford Hospitalet i Detroit, hvor forskningen har fundet sted. Han forklarer, at scanningerne gør det muligt at se præcist hvilke områder i hjernen, der genererer den enkelte persons tinnitus og at det burde gøre det muligt at behandle det.

”En anden del af hjernen, der også bliver aktiveret, er det limbiske system,” siger han. ”Det er den del af hjernen, der styrer hvordan vi reagerer. Det kan måske være forklaringen på, hvorfor nogle mennesker er i stand til at ignorere deres tinnitus, mens andre bliver meget påvirkede af den.”

Kilde: www.bbc.co.uk 03/10/2009