december 27, 2011

Ny svensk kulturminister vækker håb i hørekredse

Share

Sveriges nye kulturminister hedder Lena Adelsohn Liljeroth. Hun er den første svenske minister med nedsat hørelse.

Da den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt for kort tid siden ringede og tilbød Liljeroth jobbet som kulturminister, tøvede hun med at acceptere. Liljeroth har nemlig en fødselsskade og har, som hun siger, “aldrig hørt fuglene synge”:

“Skaden er så tilpas alvorlig, at jeg har stor glæde af at mundaflæse. Jeg kan ikke lokalisere lyd, har svært ved konsonanter og fremmede sprog, men jeg vil gøre mit allerbedste”, siger Liljeroth, som bruger høreapparat i venstre øre.

Udvælgelsen af en høreskadet minister glæder formanden for Hörselskadades Riksförbund (HRF) Jan-Petter Strömgren:

“At ministeren er høreskadet sender et vigtigt signal til alle høreskadede børn og unge. ‘En høreskadet kan opnå, hvad det skal være’. Samtidig vil hun blive os en vigtig samarbejdspartner. For eksempel kender hun betydningen af, at så mange tv-programmer som muligt bliver tekstet. 65 procent er for lidt. Tallet må og skal være 100, og dét mener Liljeroth også”.

Ministeren fortæller, at hun generelt vil arbejde for, at kulturlivet bliver tilgængeligt for alle. Et oplagt sted at begynde er i teatrene, hvor der skal være mange flere teleslynge-anlæg, mener hun.

Kilde: www.hrf.se og www.aftonbladet.se