december 21, 2016

Ny Phd om livet med et CI-barn

Share

Hvad vil det sige at være forældre til et barn med CI? Det har svenske Liz Adams Lyngbäck undersøgt i en ny Phd om emnet.

Ny Phd om livet med et CI-barn

’Experiences, networks and uncertainty: parenting a child who uses a cochlear implant’ er titlen på den nye Phd fra Stockholm Universitet.

Formålet med den 350 sider lange afhandling er at udforske og beskrive erfaringerne hos forældre til døve børn, der anvender cochlear implantat. Det har Liz Adams Lyngbäck gjort på baggrund af interviews med 19 forældre og observationer af samtaler mellem forældre i forskellige grupper på nettet.

Analyserne af de mange interviews tydeliggør nogle af de dilemmaer, man oplever som forældre til et CI-opereret barn. Hvornår skal barnet opereres? Hvordan skal vi kommunikere? Og hvad med skolen?

Der er nok at tænke over for forældrene, men heldigvis viser den nye Phd også, at mange forældre til CI-opererede børn formår at udvikle en slags social færdighed, der gør det muligt for dem at sætte sig ind i barnets udfordringer.

Denne færdighed opnår forældrene, ifølge den svenske forsker, i interaktionen med personer og grupper, der har et særligt kendskab til samspillet mellem sprog, sanser, handicap og teknologi.

Læs hele afhandlingen her