Må vi så få ro

Share

Må vi så få ro

Teolog, psykoterapeut og forfatter Ilse Sand står bag foreningen ”Vi elsker stilhed”, der kæmper mod unødvendig, menneskeskabt støj. Siden starten for tre måneder siden, har flere end 400 danskere meldt sig ind i foreningen.

Af Jakob Brodersen

Foreningen ”Vi elsker stilhed” arbejder for at gøre det acceptabelt at ville have fred og ro.
På ganske få måneder har foreningen fået flere hundrede medlemmer, der alle har én ting til fælles: de er trætte af larm og ballade.
”Det var en ide, jeg havde gået med i lang tid,” fortæller Ilse Sand, der som psykoterapeut holder kurser og foredrag for mennesker, der er ’særligt sensitive’. Det vil sige, personer, der bliver påvirket i ualmindelig høj grad af sanseindtryk som lyd, lys, berøring, smagsindtryk og dufte. Nogle mener, at ca. 20 procent af befolkningen er særligt sensitive.

”Jeg hørte om en anden forening i udlandet for mennesker, som ikke kunne lidestøj. Og jeg tænke, at sådan en forening skulle vi også have i Danmark. Hver gang jeg var ude og holde foredrag, sagde jeg altid, at hvis der ikke var andre, der ville gøre det, så ville jeg gøre det selv.”

Og det gjorde hun. Efter at hun i foråret måtte flytte fra sin støjplagede lejlighed i Randers midtby til et hus i landsbyen Lading vest for Aarhus, fandt hun energien til at oprette foreningen ”Vi elsker stilheden”. Det var nemt at finde sponsorer til foreningen, og i løbet af kort tid var der flere hundrede medlemmer.

Foreningen arbejder for at gøre opmærksom på problemerne med støj; dels med kontakt til pressen, men også ved at påvirke politikere og andre beslutningstagere til at tage mere hensyn til støjbekæmpelse i hverdagen – men foreningen har også et andet formål:
”Vi vil gerne give moralsk opbakning til folk, der går rundt og føler sig sære, fordi de ikke kan lide støj. Folk, der beder andre om at skrue ned, bliver tit opfattet som sure og besværlige og intolerante. Det er faktisk ikke noget, man selv kan gøre for. Det er sandsynligvis noget medfødt,” siger Ilse Sand.

Støjfri søndag

Noget af det, som mange af foreningens medlemmer bliver generet af, er motoriserede haveredskaber i haverne om sommeren.
”Vi har været fremme med et forslag om at indføre en ’støjfri søndag’. Der findes faktisk en haveforening i Århus, som har den regel, at der ikke må bruges motoriserede haveredskaber fra lørdag klokken 12 til mandag morgen. Det er de rigtig glade for, og det fungerer rigtig godt. Det synes vi er en rigtig god ide, så det vil vi rigtig gerne opfordre andre haveforeninger og grundejerforeninger til at tage op, så det kan sprede sig.”

”Nogle mennesker har et arbejde, hvor der er meget støj i hverdagen. Og når de så kommer hjem for at slappe af i deres have, kan det ikke lade sig gøre, fordi der går en plæneklipper i gang på den ene side, og en kantskærer på den anden, og så kan man ikke få den dybe ro, så man kan restituere sig til en ny uge.”

Stille klokker

En anden af foreningens mærkesager er at få støjdæmpet kirkeklokker.
”I dag hører kirkeklokker ind under en paragraf om ’samfundsaccepteret støj’. Det vil sige, at der ikke er nogen øvre grænse for, hvor mangedeciBel de må sende ud. Det synes vi der skal laves om på, så de kommer ind under de samme miljøregler som alle andre støjkilder. Så skal de dæmpes så meget, så folk, der bor i nærheden kan gå ind i deres huse og lukke døren uden at klokkerne lyder generende højt. Det kan man ikke i dag, hvis man bor tæt på kirken.”

Den stille smiley

Foreningen arbejder lige nu på at lave en smiley – et miljømærke til boligforeninger, grundejerforeninger, caféer og butikker, som har en støjpolitik og som gerne vil tage hensyn til folk, der ikke kan lide støj.
”Vi er ved at få lavet et logo og ved at finde ud af, hvilke kriterier vi skal sætte op for at folk kan få vores smiley – vores ’fred og ro’-mærke, som de kan hænge op,” siger Ilse Sand.

Samtidig er der på foreningens hjemmeside et stort brugerforum, hvor medlemmerne giver hinanden gode råd om caféer, der ikke spille høj musik, tøjbutikker, hvor endeløs muzak ikke strømmer ud ad højtalerne, stille og rolige steder at tage på ferie og meget andet.

”Hvis du er støjsart og skal have en ny nabo – eller hvis du kan se, at lejligheden ved siden af er til leje, og du og de øvrige i opgangen gerne vil have det stille – så kan man annoncere efter personer, der sætter pris på stilhed på vores hjemmeside.”

Du kan læse mere om foreningen på hjemmesidenwww.vielskerstilhed.dk.