Hertz

Share

Hertz er måleenheden for frekvenser og fortæller, hvor mange gange en lydbølge svinger i sekundet. Jo færre svingninger pr. sekund, jo dybere er den tone, man kan høre.
Det menneskelige øre kan opfatte lyde fra ca. 20 svingninger pr. sekund (20 Hz) til ca. 20.000 svingninger pr. sekund (20 kiloHertz - kHz )*

Antallet af svingninger har ikke noget at gøre med, hvor kraftigt lyden opfattes. Lydstyrken måles i

deciBel.

I talesproget er lyde, der dannes med stemmebåndene i det lave frekvensområde (vokaler eller selvlyde) nemmest at høre. Vokaler er de lyde, man kan synge på.
Medlyde, eller konsonanter, dannes ikke med stemmebåndene, men formes med tungen, næsen, mundhulen og læberne. S'er og t'er er i det høje frekvensområde. Der er ingen lavfrekvent lyd i dem - de er kun luft, der bevæger sig hurtigt og hvislende. Derfor vil man have svært ved at høre disse lyde, hvis man har en hørenedsættelse i det højfrekvente område.

*:Undersøgelser har vist, at det i 55-års alderen er meget normalt for kvinder at få et høretab omkring 4 kHz på 15 dB. Mænd får ofte et lidt større høretab (omkring 25 dB) i samme frekvensområde.