september 12, 2013

Natklubber kan skade din hørelse

Share

Natklubber er en af kilderne til højrisikostøj i fritiden, der kan forårsage høretab.

De mange aktiviteter, der er til rådighed for unge voksne i dag er ofte højt og støjende. På natklubber, er de gennemsnitlige støjniveauer nogle af de højeste i kategorien fritidsaktiviteter, og der er risiko for høreskader. Undersøgelser fra Dublin Institute of Technology i Irland viser, at de daglige støjniveauer i natklubber kan variere fra 89dB til 97dB. Undersøgelsen viser, at støjniveauet stiger time for time, hvilket fordobler lydtrykket. En daglig støjbelastning på 92dB svarer til at lytte til en røgalarm uafbrudt i mere end 32 timer. Natklubledere rådes derfor til at reducere støjniveauet, vise advarsler og give ørepropper til publikum og medarbejdere for at mindske risikoen for høretab.

Unge voksne er udsat

En australsk undersøgelse har også fastslået, at natklubber var den vigtigste kilde til en høj risiko for fritidsstøj. Undersøgelsen af 1.000 unge voksne i alderen 18 til 35 viser, at 131 af deltagerne (14,1%) er udsat for årlige støjniveauer, der er højere end den acceptable grænse på arbejdspladsen. De unge voksne, der er udsat for en højere grad af fritidsstøj har også oplevet en større grad af tinnitus. Eksponering for støj på over 85 dB over en 8 timers periode per dag kan over flere års eksponeringe resultere i et permanent høretab. De unge voksne, der er mest udsatte, bør derfor være informeret med praktiske råd om fritidsstøjniveauer, og hvordan de kan undgå et høretab.

Krav fra EU

Arbejdssikkerhedslove i EU kræver høreværn til arbejdstagere, der udsættes for mere end 85 dB. Natklubledere skal derfor være opmærksomme på støjbelastningens forskrifter og overholde lovgivningen.

Kilde: www.hear-it.org