december 27, 2011

Nabostøj gennem tynde vægge

Share

Generende støj fra naboen, overboen eller underboen er et stort problem for danskere, der bor i etageejendomme. Og det er ikke nødvendigvis fordi alle i opgangen bortset fra en selv larmer som en flok elefanter i stilethæle.
Støjgenerne skyldes ofte, at husene ikke er støjisoleret godt nok. Det mener lydforskeren Jens Holger Rindel.

Den seneste undersøgelse af generende nabostøj er godt 10 år gammel. I den svarede 25 procent af alle beboere i etageejendomme, at de følte sig generet af støj fra naboerne. Det er flere end der er plaget af trafikstøj.

Tallet svarer til omkring en halv million danskere.
"Og der er ingen grund til at tro at det tal har ændret sig," siger Jens Holger Rindel. "Husene bliver bygget efter samme regler som dengang."

Støj er en af de væsentligste årsager til at folk flytter fra etagebyggerier. Svenske undersøgelser viser, at 6 ud af ti er villige til at betale en højere husleje for at undgå støj. Men alligevel holder mange bygherrer sig til minimumskravet for at spare.

Reglerne for, hvor meget støj der må trænge gennem gulve, lofter og vægge ind til naboerne er fastsat i Bygningsreglementet. Der er ikke blevet ændret i reglerne de sidste 50 år.

Kilde: Politiken 16/01/2005