Mystiske brummetoner og headset

Share

Sonja har skrevet til Lottes Sider og fortæller om et skønt og udbytterigt ophold på Castberggård, en weekend for folk med nedsat hørelse. Samtidig spørger hun om kontakt til andre med dårlig hørelse, henviser til sin egen hjemmeside og efterlyser steder på nettet, hvor man kan læse om og udveksle erfaringer med andre hørehæmmede.
Lottes Sider kan desværre ikke påtage sig at sætte læsere i forbindelse med hinanden, men når dette er sagt, vil jeg da gerne give Sonja nogle ’hints’ til at komme videre. For der er faktisk masser af muligheder for at møde ligestillede rundt om i landet, ikke mindst i Landsforeningen for Bedre Hørelse (LBH). Tjekwww.lbh.dk og se, om der er noget, der kan friste. Er man erhvervsaktiv, er der også fine muligheder påwww.eahh.dk, som både har netværksgrupper og brugerforum, hvor der kan udveksles om stort og småt.

Så har en læser skrevet om et besynderligt problem:

Jeg er en normal fly-tekniker med en helt normal hørelse. Men for 12 år
siden begyndte jeg at lægge mærke til en dyb brummetone, som både er inden-
og udendørs. Tonerne buldrer i mit hoved, specielt om natten, når jeg skal
sove. Jeg er nu på sovepiller på tredje år. Lydene kan dæmpes lidt med
høreværn, men ikke med ørepropper. Med tiden er buldrelydene tiltaget, så nu
er de også til stede om dagen. Lydene er sågar til stede overalt på Sjælland.
Nogle få dage om året er lydene væk og så kan jeg høre den vidunderlige
stilhed, selv hvis anden støj er til stede.
Vi har ingen virksomhed i nærheden eller noget der kan frembringe denne
brummetone.
Jeg har snakket med mange personer omkring dette problem og nu kan de også
høre støjen.
Er i bekendt med problemet og kan i fortælle mig om hvorfra lydene kommer?

Mvh. Niels Henrik

Kære Niels Henrik,
Ja, det lyder unægtelig lidt mystisk! Hvis jeg forstår dig ret, er det jo ikke kun dig, der kan høre den dybe brummetone, men også andre. Dvs. at der ikke er tale om tinnitus, men om en reel lyd, som jo må komme et eller andet sted fra.
For nu at starte fra en ende af:
Jeg har faktisk hørt om et lignende problem engang, men hørte desværre aldrig om årsagen. Men hvorvidt de lyde, som du er generet af, kan høres overalt på Sjælland, synes jeg lyder lidt usandsynligt i mine ører. Kan det virkelig være rigtigt?
Hvad siger andre læsere, der bor på Sjælland?
At lyden ikke dæmpes synderligt med ørepropper er meget almindeligt, fordi de dybe bastoner når meget længere ud end diskanten og er vanskelige at filtrere fra. Vi kender det alle ved f.eks. udendørs koncerter i nabolaget, hvor det er de dybe toner, der kan høres langt væk - eller hvis en bil kører forbi med musik for fuld knald, hvor det også er bassen, vi hører.
Summa Summarum, jeg vil undlade at gøre mig klog på den dybe brummetone og i stedet forslå dig at kontakte Teknisk Audiologisk Laboratorium (TAL) og høre, hvad de siger. Ifølge nettet kan TAL kontaktes på mail:cd@delta.dk
Skriv meget gerne igen, hvis du bliver klogere!

Mange hilsner
Lotte

Hej flotte Lotte,

Vi er nogle kollegaer, der har talt om der findes nogle undersøgelser vedr. høreskader ved brug af headset på arbejdspladsen (callcenter) - det vil sige vi taler med kunder hele dagen via disse. Flere har indimellem susen for ørerne, og lidt hyletoner når de kommer hjem, men det forsvinder igen.
Om der overhovedet er beviser for at det kan medføre skader.

Håber dette er nok info.

Hanne

Kære Hanne,
Jeg har prøvet at undersøge sagen - spurgt mig for og tjekket på relevante sider på nettet - men det lader ikke til, at der endnu foreligger analyser eller undersøgelser om dagligt brug af headset.
Det betyder dog langtfra, at det ikke kan være skadeligt på længere sigt. I DR foretog man for nogle år siden nogle målinger, der viste, at journalisternes daglige brug af hovedtelefoner kunne give høreskader, hvis de ikke var opmærksomme på volumen. Desuden ved vi, at brug af diskman- og MP3-afspillere kan skade hørelsen, især hvis der spilles for højt.

Hvorvidt et headset skader, må jo først og fremmest afhænge af, hvor høj lyden er. Men dernæst er der flere andre faktorer, som kan spille ind - f.eks. lydkvalitet og stress. I dag, hvor mange telefonlinier er digitale, kan uendelig mange samtaler gå igennem samtidig - men ofte sker det på bekostning af lydkvaliteten, der som regel bliver ’tyndere’ og dermed lidt vanskeligere at høre.
Mange undersøgelser viser i øvrigt, at stress og/eller dårligt arbejdsmiljø kan give susen eller hylen i ørerne, dvs. er der tale om både dårlig/for kraftig lyd og en stresset arbejdsdag, må der også være øget risiko fortinnitus.

I disse telefonitis- og rådgivningstider synes jeg, det er et vigtigt emne at tage op. Det er bekymrende, at flere af dine kolleger klager over hylen og susen, når de kommer hjem. At det forsvinder er desværre ikke nogen trøst, fordi hylen og susen er det første tegn på, at hørelsen bliver belastet. Og den dag, det ikke forsvinder, er det for sent at råbe vagt i gevær.
Jeg vil derfor opfordre dig til at tage en snak med virksomhedens sikkerheds- eller tillidsmand og fortælle om problemet. Forhåbentlig kan en øget opmærksomhed være med til på længere sigt at få foretaget de absolut relevante undersøgelser, som er en åbenlys mangel på dette område.

Mange hilsner
Lotte