december 07, 2011

Musikere hører bedre

Share

Ny undersøgelse viser, at mennesker, der spiller et musikinstrument, har mindre risiko for at miste hørelsen end mennesker, der aldrig har spillet.

Selv om en del af verdens mest berømte musikere og komponister har pådraget sighøreskader af alt for megen og alt for høj musik, er det ikke nogen ulempe at være musiker.

En ny canadisk undersøgelse viser nemlig, at personer der spiller eller har spillet et instrument, i gennemsnit rammes afaldersbetinget høretab senere end mennesker, der aldrig har spillet musik.

”Det at være musiker er tilsyneladende med til at udsætte nogle af de aldersrelaterede forandringer, der sker i hjernens hørecenter. Fordelen for musikerne bliver mere og mere udtalt desto ældre de bliver,” siger forskningsleder Benjamin Rich Zendel fra Baycrests Rotman Institute i Toronto.

Forskerne ville undersøge om et langt liv med musik kunne have nogen forebyggende effekt i forhold tilhøretab senere i livet.

I undersøgelsen deltog 74 musikere i alderen 19 – 91 år og 89 ikke-musikere i alderen 18 – 86 år, som alle gennemgik en rækkehøreundersøgelser.

Musikere blev defineret som personer, der begyndte at spille et instrument senest som 16årige og som spillede regelmæssigt frem til undersøgelserne begyndte – og som sammenlagt havde modtaget mindst seks års egentlig musikundervisning.

Ikke-musikerne måtte ikke spille eller have spillet et instrument.

Forsøgspersonerne blev placeret i lydtætte rum og gennemgik fire høre-opgaver. Resultatet faldt ud til en klar fordel til musikerne.

I 70års-alderen var den gennemsnitlige musiker i stand til at skelne tale i baggrundsstøj lige så godt som en 50årig ikke-musiker.

Forskerne understreger dog, at for megen og for høj musik også kan have den modsatte effekt.

Kilde: www.dailymail.co.uk, 13/09/2011