december 22, 2011

Musik til aber

Share

Musik til aber

Musik kan påvirke vores følelser og gøre os glade eller triste, ophidsede eller rolige. Nu mener en amerikansk komponist at han er på sporet af hvorfor.

Komponisten og cellisten David Teie spiller med det anerkendte amerikanske National Symphony Orchestra og har desuden indspillet med heavy rock bandet Metallica. Gennem flere år har han udviklet en teori, der kan forklare hvorfor vi påvirkes følelsesmæssigt af musik.

Teie mener, at musik relaterer sig til de mest primitive lyde vi laver og reagerer på; latter, hjerterytme eller en moders trøstende stemme. Beviset for teorien har han ikke fundet ved at lave musik til mennesker - men til aber.

Ved forsøg med silkeaber ved man, hvilke lyde aberne bruger, hvis de er bange, aggressive eller afslappede og rolige. Teie bruget lydoptagelser af abernes skrig i forskellige situationer som inspiration til sine værker.

”Jeg tog de elementer der var på lydoptagelserne og brugte dem til mønstre på samme måde som vi normalt gør i musik,” siger han. ”De bliver gentaget og moduleret på samme måde som når man komponerer menneskemusik.”

Teie indspillede stykkerne på sin cello og modulere dem tre oktaver op, så de passede i samme frekvensniveau som abernes stemmer.

Normalt reagerer aber ikke på menneskemusik – men Teies kompositioner reagerede de på.

Når den musik, der efterlignede beroligende skrig, blev afspillet, blev aberne rolige, og når den aggressive musik blev afspillet, opførte aberne sig mere nervøst.

Forskere skændes nu om, hvorvidt der rent faktisk er tale om musik og om aberne reagerer på det musiske, eller om de blot reagerer på det, der lyder som abeskrig.

Omvendt argumenterer Teie for, at hans værker er skrevet med noder, spillet på et musikinstrument og har både rytme og melodistruktur.

Kilde: www.npr.org 02/09/2010

  • Hør brudstykker af abemusikken her.