december 22, 2011

Musik for sanserne

Share

Musik for sanserne

For døve og mennesker med høretab kan det være vanskeligt at opleve suset og rytmerne ved musikalske begivenheder. Det har en gruppe hollændere lavet om på. De har skabt fænomenet sencity - musikalske oplevelser for mennesker, der ikke kan høre.

Noget, der før lød som en ren umulighed, er blevet muliggjort af den hollandske projektgruppe Skyway Foundation.

Gruppen har fokus på mennesker med høretab - og for at komme væk fra forestillingen om, at begivenheder for mennesker, der helt har mistethørelsen altid skal involvere enten tegnsprog eller undertekster, har gruppen udviklet musikkonceptet Sencity, der de seneste par år har gæstet flere af verdens storbyer.

Ideen bag Sencity er at omdanne musikken til så mange andre sanser som muligt. På de måde, kan man stadig mærke musikkens rytme og stemning, selv om man ikke kan høre noget.

Udover musikken bliver deltagerne bliver stimuleret med lys, bevægelse, lugt og smag. På den måde bringer Sencity døve, hørende og mennesker med nedsat hørelse sammen på dansegulvet, der består af 20 vibrerende plader, der bevæger sig i takt med rytmerne.

Gennem de seneste par år har titusindvis af deltagere været med til Sencity-arrangementerne. På storskærme bliver musikken visualiseret af tegnsprogstolke, der synger teksterne og danser til rytmerne.

I løbet af aftenen bliver lugte- og smagssanserne stimuleret af ’aroma-jockeyer’, der sender forskellige dufte ud over de dansende og uddeler popcorn og slikkepinde.

Kilde: www.hear-it.org

  • Læs mere om SenCity her:www.your-sencity.com.