december 27, 2011

Musik kan erstatte lokalbedøvelse

Share

Musik kan erstatte lokalbedøvelse

Amerikanske forskere har fundet ud af, at patienter, der hører musik under en operation, har brug for mindre lokalbedøvelse.

Forskere fra Yale University har sammen med det amerikanske universitetshospital i Beirut gennemført et forsøg, hvor en gruppe mænd, der skulle gennemgå prostataoperationer blev inddelt i tre grupper.

Den ene gruppe lyttede til musik, de selv havde valgt – rock, pop, klassisk osv. Gruppe nummer to fik spillet hvid støj i hovedtelefonerne, så de ikke kunne høre kirurgerne rasle med skalpeller og tænger. Den sidste gruppe fik ikke nogen hovedtelefoner, men kunne i stedet høre alt hvad læger og sygeplejersker sagde og gjorde under operationen.

Alle mændene blev udstyret med et lille apparat, så de – indenfor visse grænser - kunne regulere hvor megen lokalbedøvelse de fik tilført under operationen.

Undersøgelsen viste helt klart, at de, der hørte musik under operationen, havde brug for mindre medicin end de, der hørte hvid støj. Begge grupper havde brugt for markant mindre smertestillende end de, der hverken fik musik eller hvid støj i ørerne.

Hvilken type musik patienterne hører, spiller ingen rolle. Det vigtigste er, at man selv kan lide den.

Kilde: Politiken, 11/06/2005