Musik

Share

Vi opfatter og definerer som regel støj som lyd, vi ikke har bedt om. Men støj kan også være musik, som vi ellers opfatter som behagelig for ørerne og stimulerende for os som mennesker.

Hvis man selv er udøvende musiker, går til koncerter eller bare hører høj musik på stereoanlægget eller i discman'en, har de fleste af og til oplevet en ringetone (tinnitus), susen for ørerne eller fornemmelsen af et høretab, når musikken forsvinder. Disse fænomener er et tegn på, at hørelsen er blevet belastet.

Som regel vender hørelsen efter kort tid tilbage til sin normale tilstand igen, men hvis ørene igen og igen udsættes for belastning, kan hørelsen tage skade - og så er der ikke meget ved at gå til koncerter længere.

Det er forskelligt, hvor meget vores ører kan tåle at blive udsat for - og det kan være svært at bedømme, hvor højt lydniveauet er på musik. En engelsk undersøgelse fra 1999 viste, at halvdelen af de unge, der havde lyttet til høj musik, havde oplevet høreproblemer.

Derfor er det bedste råd at holde lydniveauet nede, hvis du er hjemme og har gang i stereoanlægget. Bruger du hovedtelefoner må styrken ikke være højere, end at du stadig kan høre omgivelsernes tale, telefonen eller dørklokken.
Til koncerter og andre steder, hvor du ikke selv kan kontrollere, hvor højt, der skal spilles, er det en god ide at bruge ørepropper.

For musikere, der regelmæssigt udsætter sig selv for høje lyde, er der forøget risiko for at få støjskader. Det kan have alvorlige konsekvenser for karrieren, og det er derfor en god ide at beskytte hørelsen med specielle ørepropper, der dæmper lige meget i alle frekvensområder - de såkaldte "musikerhøreværn".