december 22, 2011

Mp3 i fitnesscenteret skader din hørelse

Share

Mp3 i fitnesscenteret skader din hørelse

Hvis du hører musik mens du dyrker motion i et fitnesscenter, er der stor risiko for at du belaster dine ører for meget. Det viser en ny Canadisk undersøgelse.

Forskere fra universitetet i Alberta har lavet en undersøgelse af, hvor højt folk har skruet op for lyden i deres mobile musikafspillere. De fandt ud af, at de fleste generelt ikke hører så høj musik, at det kan være skadeligt. Hvis man bruger sin mp3-afspiller i fitnesscentre, er der dog høj risiko for, at man skruer så højt op for lyden, at det kan få konsekvenser forhørelsen.

For at få et indblik i mp3-motionisters forbrug, så forskerne nærmere på 24 personer i alderen 18 – 30 år, som regelmæssigt dyrkede motion mens de brugte mp3-afspillere.

Forskerne så nærmer på de volumen-indstillinger forsøgspersonerne valgte i en række forskellige situationer. De blev bedt om at høre den samme sang, mens de cyklede på en kondicykel i rolige omgivelser, mens de slappede af i fred og ro, mens de slappede af i støjende omgivelser og mens de cyklede på en kondicykel i samme støjniveau som i et normalt fitnesscenter.

Resultaterne viste, at de sveddryppende øvelser fik folk til at skrue voldsomt op for musikken, hvis baggrundsstøjen var høj.
”Grundlæggende fårstøj alle til at skrue op for lyden,” siger Bill Hodgetts, der er en af forskerne bag undersøgelsen. ”Og når man tilføjer motion, støjer folk endnu mere.”

Knap halvdelen af deltagerne lyttede til musik på gennemsnitligt 92dB, hvilket medfører en potentiel risiko for at påføre sig ethøretab. Især når belastningen foregår med regelmæssige intervaller over længere tid.

Hodgett fastslår dog, at der ikke er grund til at gå i panik, og at problemet i langt de fleste tilfælde vil kunne løses ved at investere i bedre hovedtelefoner, der lukker mere baggrundsstøj ude.

”Et fitnesscenter er et støjende sted, og baggrundsstøjen er den væsentligste faktor, der får folk til at skrue op. En hvilken som helst hovedtelefon, der reducerer baggrundsstøjen med enten et aktivt støjfilter eller ved at slutte tæt på ørerne, vil sætte folk i stand til at nyde musikken uden at skulle skrue så højt op. Det er en lille pris for at beskytte hørelsen,” siger han.

Undersøgelsen er for nyligt blevet publiceret i magasinet International Journal of Audiology.

Kilde: www.themedguru.com, 23/01/2010