december 27, 2011

Motoriseret legetøj giver støjgener

Share

Små motorcykler, ATV’er og andet motoriseret legetøj er populært som aldrig før. Men de små maskiner larmer, og i landets politikredse strømmer klagerne ind.

Små, udborede motorcykler af typen pocketbikes og firhjulede motorcykler (All Terrain Vehicle) må ikke bruges på offentlig vej – kun på privat grund. Her gælder færdselsloven ikke, og det gør dermed hverken regler for fart,støj eller aldersbegrænsning heller ikke.

Mange politikredse landet over modtager dagligt klager fra naboer, der føler sig generet af de ekstremt støjende maskiner – det drejer sig især om de små motorcykler.

”Vi får dagligt anmeldelser af de her køretøjer. Det er fortrinsvis den støj, de giver, der får folk til telefonen. Men det er også fordi folk simpelthen bliver bange, når de de går på gaden og er ved at blive mejet ned af sådan en lille maskine, der kører 80-100 kilometer i timen. Vi har kæmpe problemer med det i øjeblikket,” siger vicepolitikommissær Gösta Olsson fra Køge Politi

Over hele landet kan politikredse berette om naboer, der er ved at blive til vanvid af det larmende legetøj, men det er kun, hvis de små motorcykler bliver brugt på offentlig vej, at politiet kan skride ind med bøder og eventuel konfiskation.

Ifølge loven kan den enkelte kommune dog vælge at opstille generelle regler for brugen af støjende motordrevne redskaber, eller give et påbud til personer, der larmer mere end kommunen vil acceptere. Men kommunen kan også vælge at ignorere støjplagede borgeres henvendelse, hvis kommunen skønner, at larmen er af underordnet betydning for miljøbbeskyttelsen, som det hedder.

Kilde: Politiken, 16/06/2007