Monitor bag øret

Share

Monitor bag øret

Niels Hausgaard synes ikke at det er særlig interessant, at han er begyndt at bruge høreapparater.
”Hvis en mand når min alder med alle sine sanser i fuld behold, har han jo svinet med sit liv,” siger han. Så historien om sin egen hørenedsættelse vil han ikke snakke om. Derimod fortæller han gerne om sine nye høreapparater, som han bruger aktivt under sine koncerter – og som har gjort livet som udøvende musiker meget lettere.


Af Jakob Brodersen

Der går et stykke tid, før det overhovedet går op for hoerelse.infos udsendte, at Niels Hausgaard har sinehøreapparater på. De små, diskretebag-øret-apparater er stort set umulige at se, hvis man ikke står direkte bag ham og kigger på hans ører.
Vi mødes kort før lydprøverne til endnu en koncert i forårets udsolgte Danmarksturné. Siden den startede i januar, har han hver aften brugt høreapparaternes indbyggede BlueTooth-funktion som ekstra monitor til koncerterne.
”Det er så effektivt og så stabilt,” siger han. ”Der er ingen forsinkelse på lyden. Høreapparaterne kan ikke stå alene, men det ekstra løft de giver på de lyse frekvenser, betyder at den anden monitor ikke skal være så høj.”

Ond cirkel

Niels Hausgaard har en typiskstøjskade, som rammer langt de fleste musikere, når de kommer op i alderen.
”Problemet for mange af os er, at vi har stået alt for mange år i alt for meget monitor. Det betyder, at vi har fåettinnitus oghøretab. Så er der blevet skruet endnu højere op for monitoren. Det er en ond cirkel,” siger han.
”En time efter showet kunne jeg slet ikke koncentrere mig om, hvad folk sagde til mig. Jeg kan simpelthen ikke være nærværende før ørerne slapper af. Det gør de nu, og det er meget mere behageligt – både for mig og for andre; dem jeg følges med, for eksempel.”

Optimal løsning

Ved at bruge høreapparaterne som ekstra monitor via BlueTooth, har Niels Hausgaard fundet den for ham optimale løsning.
På et rack ved siden af pedaler og effektbokse sidder en lille sender på størrelse med en tændstikæske. Den sender monitorlyden direkte op i høreapparaterne, der kun forstærker på defrekvenser, hvor der er behov for det.
”Det her virker optimalt. Jeg er i rummet og jeg får hævet diskanten. Jeg reklamerer ikke, men det her er ret fantastisk – i hvert fald for folk som mig, som arbejder akustisk.”
”Det bliver ikke mine ører, der kommer til at bestemme hvornår jeg holder op. Det bliver nok nærmere leveren eller nyrerne,” smiler han.

Erkendelse intet problem

At erkende høretabet er et problem for mange, der står for at skulle have et høreapparat for første gang. Men for Niels Hausgaard handlede det mere om alder end omhørelse.
”Det går jo hurtigere og hurtigere. Man taber håret, taber hørelsen og taber det hele. For mig var det vigtigt at bruge humoren.”

”Jeg har altid syntes at der var noget uendeligt trist over at begrave en gammel mand, hvor leveren og det hele virker lige så fint endnu."
Han holder en kort tænkepause.
"Det er ligesom med briller, hvor man har klaret sig med +1 i mange år, og det så pludselig ikke er nok,” siger han, rækker ud efter et par briller på bordet og tager dem på.
”Det hører med til at blive gammel. Og hvis man har det svært med det, er det fordi man ikke har levet ordentligt.”

63-årige Niels Hausgaard er verdensberømt i Danmark som sanger, sangskriver og satiriker. Han er især kendt for at synge sine sange på vendelbomål.
Hans karriere strækker sig over mere end 35 år og tæller en lang række pladeudgivelser, udsolgte turnéer, film og tv-udsendelser.