Mobilrapport skal tages med et gran salt

Share

Den undersøgelse, der blev offentliggjort forleden ommobiltelefoner, der forårsager knuder på hørenerven, skal tages med et gran salt. Faktisk er den stort set værdiløs, mener professor Albert Gjedde, der er leder af PET-centret på Århus Sygehus.

”Den påviser en mulighed for noget, som bør efterprøves nærmere, men den beviser ingen risiko og er ikke andet end en hypotese eller teori. Undersøgelsen har ingen værdi i sig selv,” siger han.

Undersøgelsen er blevet til i det såkaldte Interphone studie, der har haft deltagere fra Storbritannien, Danmark, Norge, Sverige og Finland. Samlet deltog 678 personer, der havde knuder på hørenerven og 3.553, der ikke havde knuder på hørenerven.

Albert Gjedde ser blandt andet store problemer i, at deltagerne selv er blevet bedt om at skulle huske, hvor meget de har talt i mobiltelefon flere år tilbage. På den måde, vil de testpersoner, der har fået knuder på hørenerven muligvis have tendens til at overdrive deres mobilforbrug, mener han.

Kræftens Bekæmpelse, der har stået for den danske del af undersøgelsen holder dog fat i at anbefale, at man begrænser sin mobilsnak så meget som muligt:

”Vi skal tage resultaterne alvorligt, selvom de ikke er stærke nok til at give en generel advarsel mod brug af mobiltelefoner. Vi vil i Kræftens Bekæmpelse fortsat anbefale, at man bruger mobiltelefoner med omtanke. Det vil sige, at børn, unge og voksne bør benytte sig af håndfrie sæt, og mobiltelefonen bør kun bruges til nødvendige samtaler. Så er man på den sikre side,” siger overlæge Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Kilde: www.jp.dk 01/09/2005