januar 05, 2011

Midlertidigt høretab kan give dovne ører

Share

Det er et velkendt fænomen, at nedsat syn i barndommen kan være årsag til øjenlidelsen lazy eyes. Nu viser en amerikansk undersøgelse, at noget lignende kan være tilfældet for hørelsen.

Forskere har fået indsigt i, hvorfor et korterevarende midlertidigthøretab i barndommen kan give problemer længe efter, nårhørelsen for længst er vendt tilbage. Det skyldes at hørenerven er meget følsom, hvis den ikke modtager den korrekte stimuli på det rigtige tidspunkt.

Følsomheden er velbeskrevet blandt forskere, som har fastslået, at nedsatte sanseoplevelser på kritiske tidspunkter i barndommen kan have ødelæggende effekt på hjernen. Fænomenet kaldes amblyopia og kendes under navnet ’lazy eye’ – en lidelse, der kan opstå, hvis hjernen ikke modtager ensartede visuelle signaler fra begge øjne på kritiske tidspunkter i synsnervens udvikling.

”Vi ser muligvis et tilsvarende problem med hørelsen,” siger dr. Daniel Polley fra Massachusets Eye and Ear Infirmary i USA. ”Børn, der ofte har haftmellemørebetændelse kan få nedsat kvaliteten af de akustiske signaler, der når ind til hjernen. Det kan sættes i forbindelse med et længerevarende tab af, hvor hurtigt hjernen opfatter lyd,” siger han.

”Den gode nyhed omkring amblyaudio er, at det formentlig ikke vil være et permanent problem for de fleste,” siger dr. Polley.

”Selv hvis det akustiske signal til hjernen ikke bliver bedre i den kritiske periode, viser det sig alligevel, at hørenerven hos voksne har en utrolig plasticitet. Vi er lige nu ved at undersøge, om høretræning kan være en god måde at få genoprettet hørelsen hos mennesker, der harhøreproblemer som følge af midlertidige høretab i barndommen.”

Kilde: www.hear-it.org