december 23, 2011

Middel mod ørevoks kan være farligt

Share

Præparatet Cerumenex, der blødgør ørevoks, kan forårsage ødelæggelse i det indre øre. Det viser en undersøgelse, foretaget af canadiske forskere.

Forskerne udførte forsøg, hvor de så på effekterne aførevokspræparatet på hårcellerne i detindre øre på chinchillaer. Forsøgene viste, at der kunne opstå betændelse i det indre øre og at trommehinden kunne blive beskadiget – medhøreproblemer til følge.
Cerumenex bruges blandt andet til børn medmellemørebtændelse for at forhindre at der ophobes væske bag trommehinden.

Forsøget blev udført på McGill University i Montreal, hvor forskerne lavede forsøget på fem chinchillaer, der har et høresystem, der minder meget om menneskers. Chinchillaerne fik først undersøgt deres hørelse og derefter indlagt dræn i det ene øre (på samme måde som man gør med børn, der lider af kronisk mellemørebetændelse).

I det øre, hvor der var lagt dræn, tilsatte forskerne præparatet. I fire af fem ører kunne forskerne konstatere hævelser og væske. Et af dyrene fik en ansigtslammelse i den side, hvor der var blevet brugt ørevokspræparat.

Ørerne uden dræn blev brugt som kontrol. Da forskerne efterfølgende undersøgte dyreneshørelse, kunne de konstatere at hørelsen var forringet i de behandlede ører, ligesom der var sket skade på nerverne i øret.

Forskerne anbefaler derfor an man bør være opmærksom på brugen af Cerumenex, hvis man er i tvivl om trommehindens tilstand.

En talsmand for medicinalfirmaet bag produktet, siger at man er opmærksom på undersøgelsen og gerne vil læse de mere detaljerede konklusioner. Dog fremgår det også af produktets indlægsseddel, at man ikke bør bruge det, hvis trommehinden er perforeret, hvis man har mellemørebetændelse, betændelse eller tidligere har haft problemer med irriteret hud.

Cerumenex har ikke været solgt i USA siden 2002. Det markedsføres stadig i Canada og Europa.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Laryngoscope i december 2007.

Kilde: Washington Post, 01/02/2008