Mere om konduktive høretab

Share

Konduktiv hørenedsættelse opstår, når der er hindringer eller defekter i ørets lydledende organ på vejen fra det ydre øre gennem trommehinden og øreknoglerne, indtil lydbølgerne i det indre øres hårceller omdannes til elektriske impulser. Konduktiv hørenedsættelse kan være midlertidig og komme sig spontant eller efter medicinsk behandling. Eller den kan være permanent, hvilket kræver operation eller høreapparatbehandling.

Midlertidig hørenedsættelse
Hvis der er så megetørevoks iøregangen, at lyden enten ikke kan nå ind til trommehinden - eller hvis voksen ligger opad trommehinden, så den ikke kan bevæges frit - vil den lyd, der når det indre øre være svækket.
Hørelsen kan også være nedsat på grund af væske i øregangen eller i mellemøret.

Permanent hørenedsættelse
Øregangen kan være reduceret i størrelse eller være sammenvokset som følge af infektion. Men en manglende øregang kan også være medfødt (øregangsatresi). Hvis der er hul i trommehinden (oftest som følge af infektion, men kan også skyldes slag på øret - f.eks. en lussing), optager den ikke så meget lydenergi som normalt, og desuden vil en del af den lyd, som trænger ind gennem hullet til mellemøret, ramme det runde vindue, som svinger i modfase. Begge forhold vil reducere den lydenergi, som når ind til det indre øre.

  • Der er normalt ægte ledforbindelse mellem øreknoglerne. Hvis leddene er sammenvoksede (oftest som følge af infektion), vil øreknoglerne bevæge sig som en samlet klump, og trommehindens bevægelighed vil af den grund være reduceret.
  • Hvis der er sket brud på en af øreknoglerne, hyppigst ambolten, vil der være hindring for lydledningen ind til det indre øre.
  • Hvis stigbøjlens fodplade ikke kan svinge frit i det ovale vindue, fordi den er vokset fast (otosklerose), vil der være hindring for lydens passage ind til det indre øre.