december 29, 2011

Mellemørebetændelse årsag til dårlig sprogudvikling

Share

Udbredtmellemørebetændelse kan være den væsentligste årsag til dårlig sprogudvikling hos danske børn. Det siger øre- næse- halsspecialisten Jørgen Sederberg-Olsen til dagbladet Politiken.

Når man sammenligner densproglige udvikling hos småbørn mellem 8 og 15 måneder i Danmark med udviklingen hos børn i Italien, Spanien, Sverige og USA, er danske børn længere tid om at udvikle sig sprogligt. Og den væsentligste årsag er mellemørebetændelse, mener Jørgen Sederberg-Olsen: "Cirka halvdelen af alle danske børn mellem et og tre år lider af op mod 30 procents hørenedsættelse, fordi de går rundt med væske i mellemøret i halve til hele år (...) det forklarer en del, når man tænker på, at lidelsen er mest udbredt i den periode, hvor den grundlæggende sprogopfattelse og sprogdannelse udvikles," siger han.

Mellemørebetændelse opstår dobbelt så tit hos småbørn i vuggestuer som hos børn, der bliver passet hjemme de første 15 måneder.

Jørgen Sederberg-Olsen nævner det omskiftelige danske klima som en hovedårsag til de mange tilfælde af mellemørebetændelse i sammenligningen med Spanien, Italien, Sverige og USA.
For at få overblik over problemet og behandlet de mange tilfælde, foreslår han at alle praktiserende læger anskaffer sig et tympanometriapparat, der kan måle trommehindens bevægelighed og afsløre, om der er væske i mellemøret.

Kilde: Politiken