december 23, 2011

At lytte og forstå er arveligt

Share

At lytte til – og forstå – flere forskellige kilder på samme tid, kan være særdeles vanskeligt for mange. En ny undersøgelse blandt tvillinger viser, at evnen til at kunne ’multitaske med ørerne’ fortrinsvis er genetisk bestemt.

Om vi er i stand til at kunne forstå det, når flere forskellige kilder taler til os på samme tid, bliver afgjort af vores gener. Det viser en undersøgelse af tvillinger, der er lavet af det amerikanske institut National Institute for Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD).

Enæggede tvillinger fik nemlig meget ens resultater i en række test, hvorimod tveæggede tvillinger scorede uens resultater i testene. På den baggrund konkluderede forskerne, at vores gener har stor indflydelse på evnen til at lytte og forstå; fordi enæggede tvillinger har samme DNA.

Tvillingerne fik testet deres evne til at lytte og forstå adskillige ting på en gang. For eksempel skulle tvillingerne tale i telefon, mens de samtidig fik en række beskeder af en, der stod ved siden af dem. Evnen til at opfatte enkeltstående beskeder blev også undersøgt.

”Vores lyttesystem ender ikke ved ørerne. Det er også den del af vores hjerne, der hjælper os med at oversætte de lyde, vi hører. Dette er den første undersøgelse, der viser den store forskel i evnen til at behandle de beskeder vi hører – og at de evner er arvelige,” siger James F. Battey, der er leder af NIDCD.

Undersøgelsen fandt sted fra 2002 til 2005. 194 tvillingepar deltog. 138 pat var enæggede. 56 var tveæggede.

Undersøgelsen har også medført en bedre forståelse af fænomenet APD (Auditory Processing Disorder) – forstyrrelser i processen, når ørerne hører noget, men det ikke bliver omsat til noget forståeligt i hjernen.

Kilde: www.hear-it.org