december 07, 2011

Lys hud og høretab

Share

Ældre medborgere med lys hud er overrepræsenterede i statistikkerne for høretab.

Hvis man er 70 år eller ældre, er der temmelig stor sandsynlighed for, at man hører dårligt. En nylig undersøgelse fra USA viser, at 63 procent af alle, der er 70 år eller ældre, har ethøretab.

Undersøgelsen viser dog også, at hvor der optræderhøreproblemer blandt godt 64 procent af de ældre hvide, er tallet meget lavere – kun 43 procent hos ældre med en mørkere hudfarve.

Undersøgelsen baserer sig på materiale indsamlet under en national sundhedsundersøgelse, der også viste, at sandsynligheden for at have høretab var størst for mænd – og stigende med alderen.

En af forklaringerne på, at mennesker med mørk hud tilsyneladende har en lavere risiko for at få høreproblemer, kan muligvis være, at hudpigmentet melanin kan have en beskyttende effekt. Dog har undersøgelser på dyr ikke kunnet give et entydigt svar.

Kun tre procent af deltagerne med små høretab brugtehøreapparater. 40 procent af deltagerne med middelstore høretab og 77 procent af deltagerne med store høretab brugte høreapparater.

”Disse tal illustrerer formentlig den generelle opfattelse, der undervurderer betydningen af et høretab i forhold til sundhed og funktionalitet når man bliver ældre,” skriver forskerne bag rapporten.

Kilde: www.latimes.com, 01/03/2011