Lydoverfølsomhed og tinnitus

Share

3/11/2003:

Jeg har to spørgsmål:
Efter et par slag på ørene (lussinger) har jeg pådraget mig et hul på den ene trommehinde. Efter næsten 2 uger har jeg forsat støj (som efter en koncert) samt en MEGET svag hyletone på det øre hvor jeg har et hul på trommehinden! vil dette aftage/forsvinde når hullet vokser helt sammen???
På det andet øre er trommehinden intakt men mit øre er meget irriteret ved lave/dybe toner! (fx motor lyd osv.) er dette LYDOVERFØLSOMHED?? jeg har ikke tinitus på dette øre! desuden har jeg normal hørelse på begge øre (lydtest hos ørelæge) - Jeg er mest bekymret for det øre som er irriteret ved lyd da det ikke er blevet bedre efter næsten 2 uger! det er somom at trommehinden overstyre ved de lave frekvenser?? Ørelægen forklarede det (2 dage efter ulykken) men en analogi: øret har fået en slags "hjernerystelse" og at det ville forsvinde??? men så undre det mig også at jeg overhovedet ikke har lign. symptomer på det andet øre, som man skulle tro har været udsat for større belastning?? Håber i kan give mig et svar, da det er psykisk hårdt at gå og spekulere!

En 'hjernerystelse' kan godt give symptomer i den modsatte side i hovedet. Men når du spørger helt specifikt til om dine ører vil være helt i orden når din trommehinde vokser sammen, kan vi naturligvis ikke udstede nogen garantier. Vi kan af gode grunde heller ikke sige noget om din diagnose. Det bedste råd vi kan give dig er at holde dig til det svar, du har fået af din ørelæge. Han har både talt med dig og undersøgt dig. Du kan eventuelt opsøge ham igen, hvis tingene ikke ændrer sig.

Vi håber du kan bruge svaret til noget. Ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

Med venlig hilsen

hoerelse.info

7/11/2003:
først - jeg har IKKE fået nogen form for hjernerystelse!
Det jeg egentligt ønskede svar på var om det var "normalt" at øret var irriteret ved lyd (lave ferkvenser) efter et slag på øret???? (derved et overtryk på trommehinden?????) - grunden til at jeg er særligt bekymret er at det øre hvor trommehinden ER sprunget er der INGEN lign. syptomer?! ---- altså igen mit øre er irriteret ved lave frekvenser (fx motor støj) det føles som om at øret (trommehinden) "blafre" for meget?? er dette en "normal" konsekvens/skade efter et slag på øret??? og hvad er det egentlig der "galt" i øret??
håber i kan give mig svar!?

Mange tak for dit opklarende spørgsmål.

Et slag på øret kan fremkalde et så stort overtryk i øregangen, at trykbølgen forplanter sig ind gennem trommehinden og de små knogler i mellemøret til det indre øre, hvor det kan fremkalde en rystelse i det indre øre. Den latinske betegnelse for tilstanden er 'commotio labyrinthii'. En rystelse af det indre øre kan medføre tinnitus, lydoverfølsomhed, svimmelhed og/ eller hørenedsættelse. I mange tilfælde forsvinder symptomerne af sig selv, efterhånden som ens opmærksomhed bliver rettet mod noget andet.

Trykket efter et slag på øret kan også være så kraftigt at trommehinden sprænges. Når det sker, bliver rystelsen af det indre øre mindre, fordi trykbølgens forplantning bliver bremset. Det lyder derfor sandsynligt at du er mest generet på det øre, hvor trommehinden ikke er sprængt.

Det er værd at bemærke, at en enkelt lussing på øret kan godt medføre en sprængt trommehinde og en rystelse af det indre øre på den modsatte side af hovedet. Ofte er skader efter voldsomme slag mindst lige så alvorlige på den modsatte side, fordi hjernemassen her drives fremad mod indersiden af kraniet. Det samme gælder væsken i det indre øre, hvis bevægelse som følge af slaget også pludseligt bremses op.

Vi håber at du kan bruge dette svar til noget. Ellers er du naturligvis velkommen til at kontakte os igen.

mvh

hoerelse.info

10/11/2003:
Jeg takker for besvarelsen, og tillader mig at spørge yderligere. Hvis jeg har nogen af de nævnte symptomer du beskriver, så er det lydoverfølsomhed. Efter hvad jeg kan forstå så er lydoverfølsomhed en irritation ved høje lyde (høj frekvens)??? Mit øre er irriteret ved lave frekvenser og "lydtryk/undertryk" fx en dør der åbnes. Er dette en normal ting efter et slag?

Når du siger "mange" gange går det væk - er det så "de fleste tilfælde"? jeg mener snakker vi 50/50 eller? Hvor lang tid skal jeg regne med der går? kan jeg regne med det er permanent når der er gået de her 2-3 uger eller hvad??? En sidste ting: Er det vigtigt jeg undgår støj??? eller har det intet at sige??
Jeg ved godt jeg har spurgt om en masse ting, men håber du vil tage tid til at besvare mig, da jeg vil værdsætte det meget!

Alle mennesker føler sig generet af kraftige lyde. Det er en fuldstændig normal reaktion. Lydoverfølsomhed (hyperakusis) er gener ved svagere lyde - uanset frekvens. Lydoverfølsomhed kan være forbipasserende, som man fx kan opleve det ved tømmermænd - eller specifik når man fx hører lyden af negle mod en tavle. Man kan ikke sige at lydoverfølsomhed er en normal reaktion efter slag, men hvis der er sket en rystelse af det indre øre eller en sprængning af trommehinden, kan det ofte forekomme.

Der findes ikke nogen statistik over hvor ofte lydoverfølsomhed fortager sig igen, da ikke alle, der oplever det, søger læge. Men det er vores lægelige eksperts erfaring, at de fleste tilfælde af lydoverfølsomhed med tiden fortager igen.

Ud over at det vil være ubehageligt for dig at opholde dig i støjende omgivelser, bør du også undgå det af hensyn til dine ører. Der er ikke nogen grund til at belaste dem mere end højst nødvendigt.

Håber du kan bruge dette svar til noget. Ellers er du velkommen til at kontakte os igen.

Med venlig hilsen

hoerelse.info

24/11/2003:

Først jeg er meget taknemlig for de svar jeg har fået.
mine symptomer efter 1 mrd: mine irritation som jeg tidligere har forvekslet med lydoverfølsomhed er som følger:
Ved lave frekvenser "forvrænger" lyder, fx hvis jeg hører musik så er bassen lidt mudret... hvis jeg fx er indendøre og en bil kører forbi, er den lave motorlyd irriterende da den lyder høj og rumlende i forhold til det andet øre (svært at forklare) !
Jeg prøvede "for sjov" at tage en tonegenerator og lyttede til en ren sinus tone - når frekvensen kommer under 150 Hz lyder det ikke længere som en ren tone i det højre øre - men til gengæld havde jeg ingen problemer med at høre en tone på 20 Hz, hvilket jeg ikke kunne med det venstre øre (har dog også forsat et lille hul i trommehinden på dette øre)
mit spørgsmål:
Min ørelæge sagde at det HELT SIKKERT ville gå væk og det var bare et spørgsmål om tid! - Kan jeg regne med dette er sandt???? Det virkede ikke som om det var noget han havde hørt om før!! derfor min skepsis! - Der er vel ingen skade i mit øre, da jeg ikke har nogen hørenedsættelse, svimmelhed, tinitus eller lign!! Jeg kan heller ikke finde nogen kendt "hørelidelse" mine symptomer skulle passe ind under - det er vel ikke muligt at have permanent lydforvrænging eller andre former for "lydforstyrelser" når jeg ikke har nedsat hørelse??

Tak for dit spørgsmål.
For at gå direkte til sagen: man kan godt være ramt af lydoverfølsomhed uden samtidig at have nedsat hørelse, tinnitus eller andre 'lydforstyrrelser', som du kalder dem.

Vi håber du kan bruge svaret til noget - ellers er du velkommen til at skrive til os igen.

Med venlig hilsen

hoerelse.info

14/1/2004:
Jeg har tidligere skrevet til jer vedr. symptomer efter en "rystelse af det indre øre" - oprindeligt (for 3 mrd siden) gik jeg til ørelæge efter at have fået nogle kraftige lussinger som havde ramt mine øre! mine symptomer på det ene øre var at lavfrekvent støj som en bilmotor irriterede mit øre voldsomt! - hvis lyden var kraftig nok føltes det som om at øret gik i selvsving og overvibrede meget kraftigt! (Dette skal ikke forveksles med LYDOVERFØLSOMHED) - --- min ørelæge gav det ikke meget betænkning og sagde at det nok skulle gå over (normal hørelse, IKKE bristet trommehinde!!)------>efter 3 uger var jeg ved ham igen, hvor mine symptomer stadig var det dog forbedret en smule, ørelægen virkede lidt overrasket over at det ikke var gået væk, men citat: lovede mig at det nok skulle gå væk, men i værste tilfælde kunne der gå år!!!!!!!! -- Der er nu gået 3 mrd, og mine symptomer er blevet mindre end efter 3 uger, dog ingen forbredring den sidste ca mrd. og er stadig som følger: Bas (musik) "buldre" ekstra meget i det pågældende øre - lavfrekvent lyd fra trafik, irriterer øret, osv. - jeg har også oplevede en trykkende fornemmelse på øret, og har haft et par episoder hvor der pludselig var en kraftig følelse af en trykændring i øret, ledsaget at et kratigt tinnitus, dette varede dog kun et øjeblik! (har hørt om noget der hedder cochlear hydrops!??) ---------- efter 3 mrd var jeg ved ørelægen igen: Nu siger han at der INTET er i vejen med mit øre, da min hørelse er helt normal, og at det skal jeg lære at leve med, og han udtrykte det som ligesom tinnitus at det nok var noget jeg bildte mig ind!!! og da jeg ligesom pressede ham for at få et svar på HVAD der var galt, da jeg jo VED at der er noget fysisk galt, sagde han at han ikke var ansat eller havde tid til at svare på filosofiske spørgsmål!!! -------- som jeg har forstået det så er det indre øre MEGET komplekst og ikke alle ørelæger har den samme viden indefor forskellige lidelser i det indre øre, hvilket også er foreståeligt! men jeg vil MEGET gerne have nogle svar på hvad der er galt i mit øre! Jeg kan altså ikke tage mig til takke med at sådan er det bare, og der er intet galt! - er der specialister indenfor dette område, og er det muligt at jeg kan komme i kontakt med dem??

Mange tak for dit brev. Vi forstår så absolut dine frustrationer.

Vi ved ikke hvor du bor hende i landet, men det vil formentlig være en god ide for dig at opsøge Den Tværfaglige Sundhedsklinik på Frederiksberg og høre deres råd. Du kan læse mere på dereshjemmeside, hvor du også finder adresse og telefonnumre.

Med venlig hilsen
hoerelse.info