december 29, 2011

Lydhør debat i vintermørket

Share

Lydhør debat i vintermørket

AOF Metropol i København plantede for nylig en stribe iørefaldende plakater midt på Halmtorvet i København. "Sidder ørerne som de skal?", spurgte grafikken retorisk. Hoerelse.infos udsendte tog strikhuen af, blottede flyveørerne og gik forventningsfuldt på opdagelse.

Af Ole Jeppesen

Råkold, klam novemberaften på Vesterbro i København. Caféerne er indtaget af varmesøgende, købedygtige livsnydere med mælkeskæg fra den efterhånden obligatoriske Cafe Latte. Hertil nydes small talk og ikke sjældent cigaretter. PH Caféen på Halmtorvet går denne aften mod strømmen og tilbyder høretab til kaffen. Forklaringen er simpel: AOF inviterer til cafédebat om hørelse og høretab. Psykolog m.m. Anne-Mette Mohr, tidligere fagforeningsboss Max Bæhring og høreapparat-producent Søren Hougaard står for oplæggene. 30 personer med og uden høreapparat har svaret "Ja, tak" til at komme indenfor. Hermed er der stort set fuldt hus under PH-lamperne i caféens store sal.
Anne-Mette Mohr går på scenen. Et af hendes budskaber lyder "Brug de tekniske hjælpemidler - det er fjollet at lade være". Hun benytter selv teknikken til overflod med trådløse mikrofoner, teleslynge og multimediepræsenterede plancher projiceret op på et lærred. Disse installationer vil til at begynde med ikke makke ret. Teleslyngen brummer, og computeren strejker. Men ti minutter forsinket går hun og arrangementet officielt i gang.
Mohr præsenterer en grundig og velovervejet gennemgang af følgevirkninger ved høretab og gode råd til at løse problemerne. De to tegnsprogstolke i salen arbejder intensivt - i skiftehold - for at få budskabet ud til alle. Især Mohrs opfordring til at netværke med ligesindede synes at give anledning til stor aktivitet på tilhørernes notesblokke. AOF-arrangøren spejder veltilfreds rundt i salen.

Bæhrings debut

Max Bæhring tager snart efter over. Den tidligere fagforeningsboss gestikulerer scenevant med et glimt i øjet. Selvom det er første gang, han fortæller offentligt om sit høretab. For sådan et har han nemlig.
"Jeg er gået glip af en del ved fagforeningsmøderne på grund af mit høretab. Men samtidig slap jeg for en masse sludder," begynder Max Bæhring, mens der kaffeslupres, smiles og nikkes ivrigt i salen.
"Der gik nogen tid, inden jeg erkendte problemet, men da "hva?" efterhånden blev mit mest brugte ord, så tog jeg affære og fik et høreapparat."
Selvom Bæhring gik af som Metal-formand sidste år, er han stadig en travl mand. Blandt andet som formand for AOF Danmark. Så han står her ikke for sjov.
"Som hørehæmmet er der sgu ikke noget at være flov over. Man skal benytte sig af hver og et af de tilbud der er både på den tekniske og psykologiske side," nærmest tordner Max Bæhring. Der er bumstille i salen.
Efter Bæhrings meget personlige indlæg er der pause. Kaffekopperne erstattes af skummende fadøl. Og Bæhring afslører sit egentlige ærinde:
"Jeg vil arbejde for, at AOF gør arrangementer som det i aften landsdækkende. Jeg vil også forsøge at få fagforeningerne til at arrangere info-møder. I foreningen Metal går der mange gamle smede rundt og bagatelliserer deres høretab. Hørehæmmede får ganske enkelt et nyt liv, hvis de erkender problemet og gør noget ved det."

Stof til eftertanke

Pausen er slut, og Søren Hougaard, som producerer høreapparater, leverer en underholdende beskrivelse af ørets opbygning og hvordan høretab opstår - og afhjælpes med avanceret teknik. Efter øredøvende klapsalver er der fri debat, inden forsamlingen atter spredes.
Flere af salens flittigste noteskribenter har nu blokken fuld af gode idéer til deres egen indsats for et bedre liv med høretab. På vej ud af caféen møder vi Lars Bo Ammitzbøll fra Enø syd for Næstved. Han er hørehæmmet og formand for Næstved-afdelingen af Landsforeningen Bedre Hørelse.
"Det har været et meget inspirerende arrangement. I min forening har vi hidtil holdt møder baseret på lagkage og lysbilleder. Nu har jeg fået idéer til, hvordan vi kan gøre foreningsarbejdet mere vedkommende. Det her er et eksempel på en ny og bedre måde at kommunikere på."
Hoerelse.infos udsendte trækker huen på plads og begiver sig ud i mørket. Ikke mere svingen med ørerne i aften.