Lydfølsomhed, priser og hvordan man får det bedste...

Share

For mange er sommeren tiden, hvor dagligdagens problemstillinger bliver midlertidigt begravet og afløst af helsende fritid. For andre bliver der måske netop tid til at gøre noget ved alt dét, man ellers ikke rigtig får gjort noget ved: Male vinduer, bygge en ny terrasse, rydde op på hylderne – eller tage hul på et høreproblem. På hoerelse.info kan vi - som på mange andre netsider, kontorer og firmaer - mærke ferietiden, men samtidig også mærke mange menneskers øgede tid til tage hul på ting og sager, som der i det daglige måske ikke rigtig er overskud til. Jeg iler derfor videre med nogle af de forespørgsler, der i sommerens løb er kommet til Lottes Sider:

Hej Lotte
Jeg er kontaktperson for en ung pige der er meget lydfølsom. Hun har diagnosen Asperger syndrom (mild form for autisme) og er meget påvirket af alle lyde omkring hende hver dag. Jeg syntes jeg havde hørt noget om et apparat, der kunne nedsætte/sortere i lydene. Er det sandt, eller er det noget jeg har forstået forkert? Hvis det apparat findes, hvor kan jeg så få mere at vide henne? Er der andre muligheder for at dæmpe disse lyde?
Håber du kan hjælpe mig. På forhånd tak:-)

Venlig hilsen
Kirsten Just

Kære Kirsten,

Så vidt jeg ved, er der endnu ikke nogen høreapparatfabrikanter, der har barslet med et apparat specielt til lydfølsomme mennesker. Så den nærmeste – og billigste - løsning vil være at brugehøreværn. Dette kan gøres med de gule ørepropper fra apoteket. Disse propper dæmper mest i diskanten, hvilket også er det/de toneområder, der oftest generer mennesker, som er lydfølsomme.
Men når dette er sagt, kan der meget vel være apparater, som kan indstilles til at afhjælpe problemet. Mange apparater har i dag et væld af egenskaber, som gør det muligt at tilpasse et apparat helt individuelt til det aktuelle høretab. En af disse egenskaber er støjreduktion, der grundlæggende dæmper kraftige lyde samtidig med, at tale bliver fremhævet. På mange apparater kan man også bestemme, hvor meget/hvor kraftig lyd, der ønskes i de forskellige toneområder. Begge dele bliver selvfølgelig gjort med henblik på, at mennesker med høretab skal have forstærkning - og gerne samtidig med, at der bliver ’skruet ned’ for uønsket lyd/baggrundsstøj eller kraftige lyde.
I princippet vil man faktisk kunne tilpasse et moderne, digitalt apparat til en normalt hørende person og derefter aktive de egenskaber (støjreduktion m.m.), man ønsker i den givne situation – men under alle omstændigheder vil det være en anderledes ’kunstig’ lyd, som man skal vænne sig til. Så spørgsmålet er, om ikke til vil være mere til gene end til gavn…
Hvis problemet skal forsøges løst med høreapparater, skal det (i følge et laboratorium hos en af høreapparat-fabrikanterne) i hvert fald gøres med det såkaldte CIC-apparat (helt-ind i øret-apparat).
Med en mild form for autisme handler det måske heller ikke kun om hørelsen i sig selv, men i lige så høj grad om det ’psykologiske’ – dvs. at lyd generelt ’forstyrrer’ og griber ind i den personlige og lidt anderledes verden, som autister (i stærkere eller mildere form) befinder sig i.

Jeg vil derfor anbefale dig at ringe til den nærmeste audiologiske afdeling og bede om en snak med en af lægerne. De bør kunne hjælpe og råde dig, så den unge pige, du er kontaktperson hos, kan få den bedst mulige hjælp.

Mange hilsner
Lotte

Hej Lotte!

Jeg skal have et sæt "bag-øret" apparater.
Der findes jo en mængde at vælge imellem, men jeg mangler
at kunne finde priser på nettet, så jeg kan sammenligne,
og jeg har endnu ikke helt tiltro til den pågældende forretning,
som jeg antagelig vil handle med. Det er jo dyre sager!

Har du evtl. kendskab til en hjemmeside (dansk eller udenlandsk),
hvor man kan finde/sammenligne priser?

På forhånd tak for svar!

Venlig hilsen
Torben Vejlø

Hej Torben,

Jeg har forhørt mig lidt rundt omkring, og tilsyneladende findes der ikke nogen dansk hjemmeside med sammenlignende priser. Ang. udenlandske sider har jeg heller ikke kendskab til nogen – og de vil i øvrigt næppe være den store hjælp, idet priserne mig bekendt kan variere betragteligt fra land til land.
For høreapparatfirmaerne er problemet bl.a., at prisen på apparater varierer alt efter, hvor meget de enkelte private høreklinikker lægger til for selve konsultationen og tilpasningen.
Mit bedste bud er derfor at ringe rundt til nogle af de private klinikker og forhøre dig om prisen på f.eks. tre bestemte apparater. Vælg (via firmaernes hjemmesider) nogle typer ud, som har nogenlunde de samme egenskaber – det kan være retningsbestemt mikrofon, støjreduktion, antihyl, musikprogram, åbne propper el. lign. – og foretag dit valg derefter.
Det er selvfølgelig en smule tidskrævende - og da også lidt besværligt, hvis vi hver især som brugere skal bruge tid på dette! For mig at se er det derfor en oplagt opgave for Landsforeningen for Bedre hørelse – og hvis en sådan brugerundersøgelse endnu ikke er på tegnebrættet, vil jeg hermed opfordre LBH til at tage fat på opgaven!

Mange hilsner
Lotte

Hej Lotte

Jeg læste med stor interesse artiklen med/om dig i Ekstrabladets "Flash" søndag d. 19. juni (ligesom jeg også altid læser dine klummer og sider i bladet "Hørelsen”!).

Jeg er 56 år og bruger selv høreapparater pga. en arvelig sygdom, hvor min hørelse gradvist er blevet forringet siden mit 12. år - dog ser det heldigvis nu ud til (eller også går det bare lidt langsommere), at nedsættelsen er stoppet, da min høreevne de sidste 4-5 år har været den samme. Men min hørenedsættelse er kraftig, sådan at jeg i dag kun har ca. 15-20% høreevne tilbage.

Derfor er jeg jo dybt afhængig af, at mine høreapparater er så gode og så up-to-date som muligt, og heldigvis sker der jo i dag enormt meget netop på dette område. Men der er intet som kan være for godt til mig, og derfor er jeg meget omkring mig, når jeg læser, hører osv. om det sidste nye og også om hvilke erfaringer andre har med de forskellige apparater. Og netop i omtalte artikel fortalte du om dine egne høreapparater, og om hvad de kan osv., men du fortalte ikke, hva' de hedder (navn/fabrikat). Derfor håber jeg, at du måske kan give mig den oplysning, og måske endda også komme med et godt råd til, hvordan jeg evt. kan komme til at prøve om de sku' være noget for mig.

Samtidig nu når jeg "har" dig - kender du til en god telefon (fastnet) med en god lyd, for jeg har fået "udleveret" en forstærkertelefon, men jeg kan faktisk ikke høre ordentligt i den. Det er ikke lydstyrken, der er noget i vejen med, for den er slet ikke skruet op, men derimod lydkvaliteten for jeg kan ikke forstå/tyde hva' folk (især "fremmede") siger i den, så det har efterhånden udviklet sig til, at jeg næsten ikke tør tage den, når den ringer. Heldigvis har jeg en meget hjælpsom og forstående mand, men det er jo ikke løsningen i den sidste ende.

Tak fordi du ville bruge lidt tid på mig, og jeg håber oprigtigt at høre fra dig når/hvis du har tid.

Mange venlige hilsner
og fortsat go' sommer
Annette Feldskov

Kære Annette,

Jeg synes, dit udgangspunkt med at ”intet kan være for godt til dig” er skønt at læse! Tænk, hvis det kunne lykkes mange flere med høreproblemer at nå frem til dette udgangspunkt. Derudover har jeg valgt at sætte dit brev på siden her, fordi du berører nogle områder, som mange brugere gør sig tanker om.
Jeg tror vi alle gør os tanken, om vi nu også har fået det, der er bedste for os. Kunne jeg måske høre bedre, hvis jeg fik noget andet? Stoler jeg på det valg, der er foretaget på høreklinikken? Hva’ med alt det nyeste nye, jeg læser om i annoncerne?

Mange høreklinikker er i dag ganske søde til at lade os prøve flere typer apparater (HA), vel at mærke hvis det er bag-øret. Dette er logisk nok, fordi alle typer i-øret skal fremstilles helt individuelt, dvs. kan de ikke bruges, er de lige til skraldespanden. Bag-øret kan derimod genbruges og blot sættes på en anden øreprop med en ny indstilling.
Men medmindre hørelsen har ændret sig, skal der i det offentlige gå fire år, før vi har ret til et nyt, og derfor er det ikke helt ligetil blot at afprøve nye HA. En mulighed kan være at ringe til firmaerne og høre, om de har brug for testpersoner. Måske er der også private klinikker, som vil være villige til at lade dig teste andre HA - men de skal nu engang leve af at sælge deres produkter, så medmindre du selv vil investere i en anden model, er det nok svært …
Ang. mit eget valg af HA er det for det første vanskeligt, fordi ikke to menneskers høretab er ens. Det der er godt for mig, hjælper måske slet ikke i samme grad hos en anden. Dernæst er hoerelse.info en ikke-kommerciel portal, hvor der ikke reklameres for specielle produkter.

Det bringer mig videre til telefoner – et evigt problem for os med høretab, især hvis det er i den kraftige ende. Hvis du har fået din telefon gennem et høreinstitut, vil jeg anbefale dig at vende tilbage og fortælle om dine erfaringer. Jeg har selv samme problem med min nye telefon. Min gode, ’gamle’ model produceres desværre ikke mere– og dermed også udgået fra høreinstitutterne, som tidligere udleverede denne model - og den nye kan slet ikke hamle op med den forriges lydkvalitet. Og da det nu engang er os, der skal bruge skidtet, er der ikke andet at gøre end at klage vores nød!
Her ligger i mine øjne endnu en opgave til LBH: Test af telefoner – og andre hjælpemidler/tilbehør i øvrigt. Så, mine damer og herrer: brug også LBH’s nye, flotte hjemmeside, skriv, skub på, fyr løs - og lad os sammen opfordre til flere brugerundersøgelser.

Fortsat god sommer til alle læsere!
Lotte