december 30, 2011

Lyden er svagere når vi flyver

Share

Lyden er svagere når vi flyver

Lavere kabinetryk nedsætter hørelsen på flyveturen. Når vi flyver, kan vi tåle mere lyd i ørerne end når vi er på landjorden.

 

For mange rejsende er musik, lydbøger og film en behagelig måde at fordrive tiden på under lange flyvninger. For at overdøve den konstante, høje baggrundsstøj i et fly, skruer de fleste meget højt op for volumen.

Det højere lydtryk skyldes ikke kun, at baggrundsstøjen i flyet skal overdøves.
Fordi trykket i en flykabine kun er på trekvart atmosfære, oplever vi at både hørelse, syn og smag opfattes svagere.
Det betyder, at den lyd, der kommer ud af hovedtelefonerne når flyet er i luften, ikke er så høj, som hvis man havde skruet lige så højt op nede på jorden.

Den dæmpede lydopfattelse giver sammen med den konstante baggrundsstøj fra flymotorerne en anden lydopfattelse end vi er vant til.

"Når man er omgivet af støj, skruer øret ned for følsomheden, så man ikke bemærker støjen så meget," siger Mads Klokker fra Flyvemedicinsk klinik på Rigshospitalet.
"Men det betyder omvendt, at man skal skrue ekstra meget op for det, man gerne vil høre – ellers kan man jo ikke høre det," siger han.

Den bedste løsning er derfor at benytte hovedtelefoner, der dækker hele øret med en pude og dermed dæmper baggrundsstøjen – eller hovedtelefoner med indbygget støjdæmpning.

Kilde: Politiken, 26/12/2011