december 07, 2011

Lyd kan mærkes

Share

Lyd og berøringssans er nært forbundne. Det viser ny forskning, der blev præsenteret i sidste uge.

En 36-årig kvindelig professor begyndte efter et slagtilfælde at opfatte lyd på en anden måde end hun plejede. Lyden af en speakerstemme i radioen fik hende til at sitre, og baggrundslydene i et fly gav hende fysisk ubehag.

Efter talrige undersøgelser hos neurologer, fandt avancerede scanninger af kvindens hjerne, at der var opstået nye forbindelser mellem hjernens hørecenter og det somatosensoriske center, der behandler sanseindtryk fra berøring.

”Hendes hørecenter var simpelthen begyndt at overtage det somatosensoriske center,” siger neurolog Tony Ro, der undersøgte kvinden.

Og forbindelsen mellem lyd og berøring ligger muligvis latent i os alle, da både lyd- og berøringsnerver bliver aktiveret af vibration.

Neurolog Elizabeth Courtenay Wilson har skrevet Ph.D. ved M.I.T. i Boston om forbindelsen mellem lyd og berøring. I en række undersøgelser har hun påvist, at mennesker med normalt fungerende hørelse havde meget lettere ved at opfatte ekstremt svage lydpåvirkninger og ekstremt lette berøringer på samme tid, end hvis de to optrådte adskilt.

”Vi mener faktisk, atøret har udviklet sig ud af huden for at kunne skelne mere præcist mellem forskellige frekvenser,” siger hun.

Flere andre forskere arbejder også med sammenhængen mellem lyd og berøring. Neurolog Jeffrey Yau har påvist, at vibrationer med en lavere eller højerefrekvens end den lyd man hører, påvirker hjernen til at tro, at den lyd man hører, enten er lysere eller mørkere end den i virkeligheden er.

Det samme gør sig gældende for vores opfattelse aflydstyrke.

”Hvis vibrationerne er mere intense, opfatter vi den lyd, vi hører imens som kraftigere,” siger Yau. For eksempel opfatter føreren af en bil muligvis lyden fra bilradioen som højere end de øvrige passagerer på grund af vibrationerne i rattet.

Der er indtil videre ikke nogen eksempler på det omvendte fænomen; at lyd påvirker vores opfattelse af berøring. Præcis hvor i hjernen og hvordan de to sanseområder er forbundet, er stadig uklart for forskerne.

De nye forskningsresultater blev præsenteret ved den amerikanske akustikkongres i sidste uge.

Kilde: news.dicovery.com 26/05/2011