Lyd i overflod

Share

Just hjemvendt fra en spændende og arbejdsom tur til Kina sidder jeg igen ved pc’en - med passende jetlag, en masse minder og et ocean af tanker. Det var min anden tur til landet, og med basis i Shanghai har jeg nu besøgt seks forskellige storbyer - og selvom jeg synes, jeg allerede har været vidt omkring i det kinesiske, er det alligevel blot en uendelig lille del af landet, jeg har snuset til!
Kina - dette uendelig store land, med 1,3 milliard myreflittige indbyggere, der med lynets hast er ved at opbygge et velfærdssamfund, på godt og ondt. Hele verdens fabrikshal, som landet blev kaldt i en avis for nylig. I f. eks. Shanghai er der i dag dobbelt så mange skyskrabere som i New York - og hver 30. time bliver endnu en skyskraber færdig.
I den vestlige verden kan vi spare penge ved at lægge produktionen ud i Østen, og derude betyder det øgede muligheder for at få opbygget det velfærdssamfund, de ønsker. Men har vi husket at fortælle dem om alt dét, der følger med - al forureningen, miljøproblemerne, de stress-relaterede sygdomme?
Luftforureningen er i hvert fald uomtvistelig i de store byer, hvor det er svært at skelne mellem et diset solskinsvejr og det tygge lag smog. Og støjen er mange steder ulidelig. Ét er trafikken med endeløse køer af biler, alverdens former for arbejdsstøj osv. Noget andet er lydkulturen, de evigt højtkværnende musikanlæg og tv i alle forretninger, restauranter, barer og thehuse - for ikke at tale om kinesernes kærlighed til mobiltelefonen, som der bliver talt i ustandselig, uanset tid og sted.
Kina kan allerede melde om 130 millioner mennesker med tinnitus - og man behøver næppe være i tvivl om nok ligeså mange mennesker med nedsat hørelse.
Herhjemme er der heldigvis noget mere opmærksomhed omkring støjproblemer. Uge 43 var kulminationen på det europæiske støjår med fokus på arbejdsstøj, og over hele landet blev der afholdt møder og konferencer. Så man skulle jo mene, vi har noget mere styr på støjforureningen herhjemme - eller har vi ….?
En læser har sendt følgende til hoerelse.info:

Kære Hoerelse
Det er snart længe siden, at DR TV indførte et endnu smartere layout på tv-skærmen. Dette gælder både måden billederne opstår på skærmen på, og den ledsagende LYD.
I starten tænkte jeg, at man jo kan vænne sig til meget, men jeg skal love for, at nu har vi da fået lyd til overflod.
Hvis man f. eks. under morgenkaffen vil følge med i, hvad der er sket i verden siden i går, samt hvordan vejret nok bliver, plus noget om hvad der kommer på kanalen i dag og på onsdag og et par stykker til måske, så indledes og afsluttes hvert indslag af noget (ret høj) lyd, som måske er ment som en slags musik.

Musikken som sådan lyder som en eller anden understregning af noget ligegyldigt, samtidigt med at den har en anmassende, ja nærmest aggressiv, hektisk form - selv i starten af den stakkels nyhedsoplæsers tale er denne lyd der.
Er det mig, der med tinnitus og sikkert også lydoverfølsomhed er for sart, eller er disse lydbilleder bare FOR irriterende?

Finn Therkildsen

Kære Finn,
Jamen, i mine øjne er det da bare for irriterende! Eller rettere, lad os stille de meget enkle spørgsmål:
Hvorfor skal nyhedsudsendelser, vejrudsigter etc. overhovedet pakkes ind i fanfarer og musik?
Hvad er formålet?
Hvem er det til gavn for?
Jeg vil sågar bidrage din undren med endnu et spørgsmål:
Hvorfor skal reklameblokke og/eller info om kommende programmer ledsages af en lydside, som oftest er langt højere end selve udsendelserne?
Èt er hvordan det på længere sigt påvirker normalthørende, men for alle os, der har høreproblemer af den ene eller den anden art, er det virkelig til stor gene.
Tag f.eks. et kig på hoerelse.info’s nyhederne de sidste på år. Ingen bør være i tvivl om de alarmerende, stigende tendenser i både tinnitus, lydoverfølsomhed og nedsat hørelse. Og de ramte bliver yngre og yngre.
DR har som public service kanal forpligtelse til at tilgodese alle landets borgere - og dermed også de op imod 800.000 danskere, hvor lyd og hørelse ikke mere blot er noget, der bare er der, men som giver problemer af den ene eller anden art - deriblandt at skulle udholde den stressende, irriterende, anmassende og hektiske lydside, som tv i tide, og især utide, ynder at traktere os med!

Ja, hva’ mener alle I andre - også jer, der er normalthørende?
Og hva’ med DR - kunne vi måske friste jer til at besvare nogle af spørgsmålene?

Mange hilsner
Lotte