december 23, 2011

Lav fødselsvægt øger risiko for hørenedsættelse

Share

Børn med lav fødselsvægt lider oftere af sensorineural hørenedsættelse. En sandsynlig årsag er, at ørerne ikke udvikles fuldt ud, hvis et forster vokser langsommere end normalt i livmoderen.

En undersøgelse foretaget af Folkehelseinstituttet i Norge viser en sammenhæng mellem lav fødselsvægt og nedsathørelse. Risikoen for hørenedsættelse er størst blandt børn, som vejer under 1.500 gram ved fødslen.

”Ørerne kan være underudviklede på grund af langsom vækst i livmoderen,” siger Bo Engdahl, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Risikoen forsensorineural hørenedsættelse er reduceres i takt med, at fødselsvægten stiger. Ved en fødselsvægt over 3.500 gram er risikoen minimal.

Ifølge Bo Engdahl er det udviklingen af fosteret under graviditeten og ikke varigheden af graviditeten, som kan påvirke udviklingen af hørelsen.

Dermed peger undersøgelsen i retning af monitorering af potentielle årsager til fosterets langsomme vækst i livmoderen. Dette inkluderer at undersøge, om moderen lider af sygdomme, er ryger, stofmisbruger eller har pådraget sig en infektion.

Kilde: www.hear-it.org