april 08, 2013

Krops-drevne høreapparater

Share

I fremtiden kan høreapparater blive drevet af de elektriske signaler i cochlea.

Det menneskelige øre har en specifik, biologisk struktur og kan fungere som et naturlig batteri.

I det indre øre, er der et ion-fyldt kammer, der producerer elektricitet til at drive neurale signaler. Dette er del af den proces, ved hvilken vibrationer af trommehinden konverteres til elektriske signaler, at hjernen kan genkende og fortolke.

Forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Harvard Medical School har opfundet enheder, der kan trække strøm fra dette naturlige batteri i vores indre øre.

Dette betyder, at i fremtiden kan høreapparater blive drevet af det menneskelige legeme selv.

Marsvin

Forskerne brugte marsvin i deres forskning. Elektroder blev plantet i de biologiske batterier i ørerne hos marsvin og forbundet til energibesparende elektroniske enheder.

Marsvinene var i stand til at reagere normalt på høretest bagefter og enhederne kunne transmittere data om kemiske forhold i øret til en ekstern modtager.

Low-power chip

Selv om ørets naturlige batteri har den højeste spænding af alle dele af kroppen, er spændingen stadig meget lav. Enhver enhed, der er sat i øret kan derfor kun høste en lille brøkdel af sin styrke fra denne kilde, ellers bliver ørets evne til at kommunikere med hjernen forstyrret, hvilket vil føre til tab af hørelse.

Forskerne har derfor udtænkt en særlig energibesparende chip, der har en ultra lav radiosender for at undgå dette. Strømkredsen i senderen kræver stadig en højere spænding end øret kan levere, og det kræver en kick start for at komme i gang, før det kan blive selvbærende.

Implanterbar høreapparater

Forskerne mener, at flere svar kan findes, hvis de er i stand til at udnytte den naturlige energikilde i cochlea.

Fremtidens teknologi kunne derefter producere høreapparater, der trækker deres strøm fra cochlea.

Kilde: www.hear-it.org 04.04.2013