december 27, 2011

Krigsveteraner hårdt ramt af tinnitus

Share

Veteraner fra krigene i Irak og Afghanistan rammes hårdt af tinnitus. Udgifterne for det amerikanske samfund nærmer sig en halv milliard dollars.

Knap hver tredje amerikanske soldat, der har været udstationeret i Irak eller Afghanistan kommer hjem medtinnitus. Det viser en undersøgelse, der blev offentliggjort af amerikanske militærlæger sidste år. Blandt de soldater, der har været udsat for angreb med vejsidebomber, lider hver anden af tinnitus. Blandt en del af soldaterne er lidelsen så voldsom, at den må betegnes som direkte invaliderende.

De økonomiske konsekvenser for det amerikanske samfund er til at tage og føle på; for fem år siden, brugte staten 150 millioner dollar (ca. 760 millioner kr.) til kompensation for tinnitus-relaterede funktionsnedsættelser blandt krigsveteraner. I 2005 var udgifterne steget til 418 millioner dollar (ca. 2,1 milliard kr.).

Dermed er tinnitus den tredjemest udbredte lidelse blandt amerikanske krigsveteraner, og hæren er under kraftig kritik for ikke at gøre nok for at beskytte soldaternes ører.

”Hæren bruger millioner af dollars på at beskytte vores ører under uddannelsen og sender os så i kamp, hvor du ikke kan høre dine befalinger,” siger Edouard H. R. Gluck, der har været i Irak i 13 måneder. ”Hvorfor brugehøreværn, hvis du ikke kan høre noget?”

Den amerikanske hær tester for øjeblikket en ny type høreværn, der er designet til at dæmpe alle lyde over 85dB, som fx lyden af pansrede køretøjer, helikoptere og impulsstøj som eksplosioner og skud.
Tanken er, at soldaterne skal kunne høre beskeder og kommunikation uden at få ødelagthørelsen.

Kilde: www.nydailynews.com 11/11/2007