december 23, 2011

Krav om nedsat medielicens til personer med høretab

Share

Personer med høreproblemer, der gør det umuligt at følge med i radio og tv, bør have nedsat licensen. Det mener Høreforeningen, der drager en parallel til blindes lavere licens.

Tekstningen på public-servicekanalerne DR og TV2 er mangelfuld, og radioen har man ikke megen glæde af. Derfor mener Høreforeningen kun det er rimeligt, at ca. 50.000 danskere med storehøretab får nedsat medielicensen.

Det fremgår af et høringssvar, som foreningen har sendt til Kulturministeriet. Om kort tid skal licensaftalen til genforhandling, og i den nuværende aftale, der blev indgået i 2006, skal blinde og svagtseende kun betale radiolicens.

Høreforeningen mener ikke, at Danmarks ca. 5.000 døve og de 50.000 med de største høretab får fuld valuta for deres licenspenge. Danmarks Radio livetekster tv-avisen klokken 18.30 og TV2 Nyhederne klokken 19. Det er alt for lidt, mener Høreforeningen – og ved store begivenheder som folketingsvalg og partilederrunder, har der heller ikke været tekster, selv om stationerne er forpligtede til det.

”Indtil vi får bedre forhold for de hørehandikappede, må det være rimeligt med en lavere licens,” siger foreningens næstformand, Ole Matthesen. Han forestiller sig, at rabatten kunne udstedes ved hjælp af dokumentation fra en ørelæge.

Forslaget afvises dog umiddelbart af Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby.
”Blinde er mere mediesvage end døve,” siger hun. ”Tekniske hjælpemidler for de blinde er ikke så udviklede som for de hørehæmmede.”
Hun understreger desuden, at Danmarks Radio er forpligtet til at sætte undertekster på samtlige programmer indenfor tre år.

Kilde: politiken.dk 23/01/2008