december 06, 2011

Kræftmedicin kan kurere flydeøre

Share

Forskere har fundet en potentiel behandling for flydeøre – en af de mest udbredte årsager til høretab hos børn.

Når et barn gentagne gang rammes afmellemørebetændelse og betændelsestilstanden bliver konstant over en længere periode, kaldes det for flydeøre.

Det er en af de mest udbredte årsager tilhøretab hos børn – især i udviklingslande, hvor hverken hygiejne eller adgang til behandling er særlig god.

Nu har engelske forskere fundet ud af, at såkaldte VEGF-hæmmere, som bruges til behandling af kræft, kan forebygge årsagerne til flydeøre.

Dannelsen af betændelse i mellemøret skyldes ofte, at der ikke kommer ilt nok ind til mellemøret – en tilstand, der kaldes hypoxia.

”Ved at bruge medikamenter, der modvirker hypoxia, har vi nedsat antallet af høretab og mellemørebetændelse betydeligt på forsøg med mus,” siger professor Steve Brown, der er leder af det britiske medical research council.

Næste skridt bliver at udvikle en metode, så VEGF-hæmmerne kan blive afleveret direkte i mellemøret, så eventuelle bivirkninger kan undgås.

”Normalt vil vi ikke give kræftmedicin til børn, men mellemøret er forholdsvist nemt at få adgang til, og en alment praktiserende læge ville kunne lægge et lag direkte ind på trommehinden,” siger professor Brown.

I modsætning til dræn i ørerne, der lige nu er den mest effektive behandlingsmetode, ville det ikke kræve hverken skalpel eller bedøvelse at lægge VEGF-hæmmere ind på trommehinden.

Forskerne bag opdagelsen understreger, at der er behov for en række kontrollerede kliniske undersøgelser, før metoden vil kunne tages i brug.

Kilde: bbc.co.uk, 21/10/2011