december 23, 2011

Kolesterol påvirker hørelsen

Share

Kolesteroltallet påvirker hjerte-karfunktionen, men nu viser ny forskning, at kolesterol også påvirker hørelsen.

Det er forskere fra tre amerikanske universiteter, der har manipuleret kolesteroltallet i de små hårceller idet indre øre på mus.

Musene fik dereshørelse screenet både før og efter kolesterolen blev manipuleret.

Undersøgelserne viste, at hvis kolesterolniveauet i hårcellerne faldt, blev musenes hørelse ringere. Hvis der blev tilført mere kolesterol end normalt, blev hørelsen forbedret i en periode, men efter et stykke tid begyndte hørelsen også at svækkes hos disse dyr.

Kroppen finjusterer normalt selv kolesterolniveauet, og tallet ændrer sig ikke efter fødslen – i modsætning til kolesterolen i blodet, som bliver påvirket af det vi spiser. Derfor kan man ikke umiddelbart drage en sammenhæng mellem spisevaner og hørelse – ikke når det kommer til kolesterol, i hvert fald.

Forskerne mener dog at resultaterne giver god grund til at fortsætte med at forske i kolesterol og hørelse.
”Vil hørelsen blive påvirket, hvis vi bliver ved og bliver ved med at spise fed mad? Lige nu kan vi ikke påvise en forbindelse,” siger professor William Brownell fra Baylor University. ”Resultaterne er med til at fortælle os, hvordan cellemekanismerne regulerer hørelsen, og det kan potentielt være med til at hjælpe os med at finde nye måder at behandlehøretab på.

Kilde: www.hear-it.org