marts 08, 2013

Kan man fjerne batterier fra høreapparater?

Share

Kan man fjerne batterier fra høreapparater?

Det er hvad Teknologisk Institut, i samarbejde med store danske firmaer i øjeblikket, undersøger. Målet er at få brændselsceller til at afløse de traditionelle batterier i mange elektroniske apparater, herunder høreapparater.

Det overordnede mål er at fjerne batterierne fra eksempelvis høreapparater og i stedet erstatte dem med brændselsceller. ”Brændselsceller har en række fordele i forhold til traditionelt opladelige batterier og kan gøre brugen af elektroniske hjælpemidler væsentligt lettere og mere fleksibelt,” siger centerchef Leif Højslet Christensen, Center for Nano- og Mikroteknologi, Teknologisk Institut.

24 timers funktionalitet på 30 sekunder

Teknologisk Institut samarbejder med mikrokomponent- og høreapparatproducenter og målet er at ”udvikle prototypen til en brændselscelle, som skal afløse det traditionelle batteri i et høreapparat.” De skriver endvidere i en nyhedsmeddelelse at: ”Konceptet er, at brugeren tager høreapparatet ud af ørerne og placerer apparatet i en såkaldt docking station. Her påfyldes automatisk 200 mikroliter metanol eller biometanol på under 30 sekunder. Herefter kan høreapparatet fungere i minimum 24 timer.”

Lettere for både miljøet og de ældre

Der er også et miljø perspektiv i dette fortæller Leif Højslet Christensen: ”Der er over 50 mio. brugere af høreapparater på verdensplan, og der anvendes årligt et par milliarder små batterier til at drive høreapparaterne, batterier som bl.a. indeholder kviksølv. Også for den ældre generation vil der være fordele ved at bruge brændselsceller frem for batterier. ”Et høreapparat med brændselsceller er meget mere brugervenligt for brugerne – hvor over halvdelen er over 70 år. De har som regel svært ved at skifte batterierne, men et høreapparat med brændselsceller skal blot placeres i en oplader i meget kort tid – så er det klar til brug igen,” siger Leif Højslet Christensen.

Et fremtidsperspektiv

”Brændselsceller til høreapparater er kun første skridt i udviklingen. Perspektiverne er store, fordi brændselsceller på en mere effektiv og miljøvenlig måde kan afløse de traditionelle batterier i en lang række elektroniske apparater og gadgets i fremtiden, afslutter Leif Højslet Christensen nyhedsmeddelelsen med at sige.

Kilde: Teknologisk Institut