Kære læsere!

Share

Til glæde her på hoerelse.info er der allerede kommet adskillige breve til denne nye brevkasse. Samtidig bliver jeg næsten rød i kinderne, fordi alle stort set har været rosende ord i lange baner - ros for et foredrag, en af mine bøger, en artikel eller lign. Det varmer så sandelig, og jeg er meget taknemmelig for disse breve. Men da det har været personlig ros, har jeg valgt at undlade offentliggørelse af disse breve på Lottes Sider.

Brevene vidner dog endnu engang om, at det betyder noget at sætter ord på høreproblemerne, så vi hver især finder ud af, at vi ikke er alene - og finder ud af, at der er hjælp at hente. Det er bl.a. en af grundene til, at jeg har besluttet mig for at gå i gang med endnu en bog om høreproblemer. Denne gang dog mere specifikt om høretaktik, dvs. alle de taktikker, psykologiske fifs og praktiske råd, som vi i det daglige liv kan have gavn af, når livet skal leves på trods af et høreproblem.

Hvem af os har ikke hørt det utallige gange:
Du skal bare være åben om dit høretab. Men hvordan er man egentlig dét? Skal vi stå og råbe det ud ved enhver given lejlighed? Eller skal vi dele sedler ud, hvis vi ikke er så gode til at råbe?
Eller hva' med omgivelserne, der bare skal vise hensyn? Hvor og hvornår?
Så skal vi også huske at stille krav, sige fra og undgå offerrollen. Og så er der det med selvværdet - for vi ved det jo godt: Alting går lidt bedre, når vi føler os værdsat, lyttet til og sat pris på. Men hvordan får man egentlig sat turbo på selvværdet, hvis det nu er helt i bund?

Det hele er så nemt at sige - og så uendeligt meget vanskeligere, når vi kommer frem til, hvordan man egentlig viser hensyn, hvordan vi skal takle tingene i en given situation, hvornår det er passende med det ene eller det andet, hvornår man siger fra.
På mine mange hundrede foredrag har jeg ikke mindst mødt mange, der bøvler med netop disse spørgsmål: Hvor, hvordan, hvornår og på hvilken måde - ja, alt det, der går under betegnelsen høretaktik.
Høretaktik har været et 'fag' i mange år - et fag, som hørepædagoger, speciallærere og brugere i mange afskygninger har beskæftiget sig med op gennem tiderne. Men tiderne skifter jo - og i dag, hvor mennesker, arbejdspladser og familier generelt har langt større psykologisk indsigt end for bare 20 år siden, er der efter min opfattelse en masse, vi kan have glæde af at kigge nærmere på. Men selvom den 'kollektive' indsigt og tilgængelighed til viden er blevet så meget større, har opfattelsen af dårlig hørelse og høreapparater desværre ikke ændret sig med samme hast!

Som foredragsholder og skribent har jeg et velfungerende arbejdsliv, og Gud og hvermand ved efterhånden, jeg ikke kan høre. Gennem de seneste år er mit liv som HA-bruger blevet så meget anderledes, og måske netop derfor er det til tider svært for mig at sætte mig i 'begynderens' sted.
Derfor har jeg brug for jer til den nye bog. Hvad er det, som I synes, er de største problemer? Hvor synes I, de største barrierer er f.eks. på arbejdspladsen, i familien eller blandt vennerne? Hvorfor er det stadig så svært at indrømme, accepter og være åben om sit høretab? Hvad er det for nogle konkrete situationer, det bliver vanskeligt? Osv. osv.

Hvis du har lyst til at gi dit besyv med, så skriv og fortæl løs! Også gerne detaljerne - for det er jo netop ofte i en eller anden specifik situation, hvor man føler sig skamfuld, hægtet af, gjort til grin eller misforstået.
Du er velkommen til at skrive anonymt, og du kan også frabede dig at få dit brev på Lottes Sider - men det er da også mit håb, at netop dit indlæg kan være med til at sætte gang i udvekslingen her på portalen!

De bedste hilsner
Lotte Rømer

Skriv til Lotte Rømer