december 22, 2011

Juster øret til at høre igen

Share

Videnskabsmænd mener, at det teoretisk set er muligt at justere det indre øre, så raske hårceller overtager fra ødelagte og gendanner tabt hørelse. En praktisk metode til at udføre det i virkeligheden er dog endnu ikke udviklet.

Den teoretiske mulighed for at gendanne tabthørelse ved at finjustere sneglen (coclea) idet indre øre er blevet beskrevet af et hold schweiziske og sydafrikanske forskere.
Ideen er at lade fungerende hårceller i coclea overtage lydbehandlingen fra celler, der er blevet beskadigede eller ødelagte.

Skader på hårcellerne i coclea er en meget almindelig årsag tilhøretab og kan være forårsaget af alt fra infektioner,støjskader til medicin og almindelig slitage med alderen.
Uanset hvad årsagen er, viser skaderne sig som nedsat evne til at opfatte lyd i særligefrekvensområder – for eksempel i taleområdet. Disse ”huller” i hørelsen vil kunne lukkes ved at justere fungerende dele af coclea til at behandle lyd fra beskadigede områder. Det mener forskerholdet, der har efterprøvet teorien på en model af coclea.

Det er dog vigtigt at understrege, at der stadig kun er tale om en teori, som fungerer på en model, der simulerer coclea. Den mikrokirurgiske metode til at gennemføre en sådan operation er endnu ikke udviklet.

Kilde: www.hear-it.org