december 29, 2011

Jægere skyder på hørelsen

Share

På skydebaner og i skytteforeninger bruger langt de fleste medlemmer høreværn når de skyder. Det regnes for almindelig sund fornuft at beskytte hørelsen mod skuddene.
Men når det kommer til jægere, er det - i hvert fald i USA, Guds og riflernes eget land - næsten sværere at finde en jæger med høreværn end en bjørn med fisketegn.

Ifølge en undersøgelse, publiceret af organisationen med det lidt tvetydige navn 'National Wild Turkey Federation', har op mod halvdelen af alle fritidsjægere i USA nedsat hørelse.

Årsagen er enkel: Lyden af et geværskud er så høj, at hørelsen kan tage skade med det samme efter bare ét skud. De fleste høreskader er dog kommet som følge af gentagne skud under flere års jagter.

Højrehåndede skytter, der holder riflen mod højre kind når de sigter, har tendens til at få hørenedsættelse på venstre øre, hvorimod venstrehåndede får nedsættelse på højre øre.

Et par billige ørepropper ville umiddelbart kunne løse jægernes problem. Men jægere har brug for, hele tiden at kunne høre, hvad der foregår omkring dem mellem skuddene. Nyudviklede høreværn med indbyggede mikrofoner, forstærker normal lyd, men dæmper lyde, der er så voldsomme at de kan skade øret. Når et skud bliver affyret, lukker de øjeblikkeligt af for lyden.

Selv om de nye høreværn er dyre, er de alligevel at foretrække frem for en ødelagt hørelse...

Kilde: www.hear-it.org