december 07, 2011

Internettelefoni giver bedre lyd

Share

Undersøgelse viser, at telefoni over internettet giver en bedre lydkvalitet. Samtaler over nettet er lettere at forstå end almindelige telefonsamtaler.

Mange mennesker medhøreproblemer oplever, at det er lettere at forstå, hvad der bliver sagt i en telefonsamtale over internettet, end over en almindelig telefon. Nu dokumenterer en undersøgelse fra Schweiz, at lydkvaliteten ved internettelefoni er bedre.

På en almindelig telefonlinje, ligger båndvidden normalt mellem 300 – 3400Hz. Til sammenligning kan internettelefoni frekvensmæssigt ligge mellem 200 – 8500 Hz.

Muligheden for at overføre mange flere lyse frekvenser gør internettelefonen overlegen når det gælder om taleforståelse. De lyse frekvenser er meget vigtige, når man skal skelne mellem konsonantlyde som F, S og T.

Undersøgelsen foregik ved hospitalet i Bern. Deltagerne oplevede alle, at det var lettere at forstå samtaler over internettet, end almindelige telefonsamtaler.

I gennemsnit var forståelsen 15 procent bedre ved en test af enstavelsesord i rolige omgivelser og 25 procent bedre ved en test af hele sætninger i baggrundsstøj.

For at få fuldt udbytte af internettelefoni, er det vigtigt at computeren er udstyret med en god mikrofon og gode højtalere.
Modparten bør bruge den samme software – fx programmet Skype, som kan downloades gratis på internettet.

Med nye, smarte mobiltelefoner med internetadgang er det også muligt at hente programmer, der bruger internettet til samtaler fremfor mobilnettet.

Kilde: hear-it.org, 09/06/2011