I regn og sne og slud...

Share

I regn og sne og slud...

Bruno Jensen er 57 år og kontraktchef ved Post Danmark Ejendomme. Her forhandler han dagligt om køb og salg af grunde og bygninger over hele landet. Det kunne ikke lade sig gøre, hvis han ikke havde sine høreapparater og teleslynge på både fastnet og mobiltelefonen.

Af Jakob Brodersen

"Jeg har prøvet alt i Post Danmark. Fra postbud og postassistent til pakkepost og kongelig udnævnt postmester," siger Bruno Jensen med et smil på læben. Siden 1968 har hans arbejdsgiver været den tidligere etat, hvor han har haft en lang række forskellige funktioner.
For 14 år siden lagde han mærke til, at hørelsen var begyndt at svigte. Han fik sværere og sværere ved at høre, hvad andre sagde.
"Jeg måtte jo nok konstatere, at der var nogle problemer med at høre rigtigt. Så jeg besøgte en ørelæge, som tog nogle prøver," fortæller han. Prøverne viste, at han havde en hørenedsættelse, og Bruno Jensen blev udstyret med et pari-øret høreapparater. Efterhånden som hørelsen er blevet dårligere de senere år, er apparaterne dog blevet byttet ud med et parbag-øret apparater (ørehængere), som han bruger i dag.

Naturligt at bruge høreapparat

For Bruno Jensen var der ikke noget besværligt eller tabubelagt over at skulle begynde at bruge høreapparater.
"Umiddelbart tænkte jeg vel 'hvad er det nu for noget?' Men det var ikke noget, der skræmte mig," siger han. "Men er det det, der skal til, må man jo bare forsøge at få det til at passe ind i hverdagen. Det var ikke sådan at jeg tænkte: 'nu bliver jeg sådan en mærkelig en, der skal til at bruge høreapparater'. Sådan var det slet ikke. Selvfølgelig skal man vænne sig til det, og man skal vænne sig til at have de der fremmedlegemer ind i ørerne; men jeg synes det er gået godt."
Og Bruno Jensen kunne hurtigt mærke, at høreapparaterne var en hjælp:
"Det betød, at nu kunne jeg bedre følge med i, hvad der skete rundt omkring, og det gjorde også at jeg fik det bedre i hverdagen. Hvis der var nogle ting, jeg ikke havde fået fat i i det daglige, kunne jeg følge med i det nu. Så det var en fordel."

Forstående chef

Bruno Jensen roser sin chef, der hele tiden har været forstående overfor, at Bruno havde brug for at få de rigtige hjælpemidler, så han har kunnet passe sit job.
"At få en telefon med telespole i, var ikke noget problem - så det fungerer udmærket. Og jeg taler meget i telefon med mange forskellige mennesker. Både i almindelig telefon og i mobiltelefon, så jeg har også fået en teleslynge til mobiltelefonen. Det er en virkelig god ting," fortæller han og holder en kort pause.
"Her ved årsskiftet flyttede vi fra små kontorer ud i et stor-rumskontor," fortsætter han. "Det har vi så klaret på den måde, at jeg har fået stillet nogle støjabsorberende skærme op."

Jobbet er kommunikation

"Hvis Post Danmark skal købe eller sælge en ejendom, så er det mig, der skal stå for det. Så det vil sige at jeg forhandler med købere og sælgere, ejendomsmæglere og advokater og hvem der nu engang måtte være indblandet i sådan nogle processer," forklarer Bruno Jensen. "Meget af min tid går med forhandlinger og drøftelser og med at tage ud i landet og se, hvad det er for noget, vi påtænker at købe eller sælge - og så finde ud af, hvordan det skal tackles. Det er kommunikation hele tiden. Og hvis ikke jeg snakker i telefon eller er ude ved folk, er der en masse papirarbejde, der skal gennemføres også. Så det hele er faktisk kommunikation"

Åbenhed

Bruno Jensen har altid været meget åben omkring sit høretab. Også når han skal mødes med forretningsforbindelser. Det har endnu ikke givet bagslag.
"Det viser sig jo, at der er mange, der har problemer med hørelsen og at mange har høreapparat. De synes det er rart nok at snakke lidt om det. Det kan jo være, man har fælles problemer," siger han. "Jeg har også oplevet at en - efter nogle forhandlinger - spurgte, om han måtte stille mig et personligt spørgsmål. Han havde lagt mærke til, at jeg havde høreapparater, og han ville gerne vide, hvordan jeg havde det med det, fordi han selv mente at han havde et høreproblem. Han var lidt usikker på, hvordan han skulle tackle det. Så det fik vi os en lang snak om, og jeg anbefalede ham at få gjort noget ved det. Der gik så nogle måneder før jeg så ham igen. Han var glad, for nu havde han fået høreapparater og så kunne han pludselig følge med i, hvad der skete rundt omkring," smiler han.
"Men jeg syntes da at man skal forsøge at fjerne det tabu, der er omkring høreapparater, for det er jo meget naturligt at bruge. Og det hjælper utrolig meget."

Afhængig af høreapparaterne

Havde Bruno Jensen ikke sine høreapparater, så hans verden meget anderledes ud. For uden dem, ville han ikke kunne passe sit arbejde.
"De betyder jo dels, at jeg har glæden ved at beskæftige mig med noget, jeg godt kan lide. Og så er det også med til at skabe det liv jeg har. De er en del af min tilværelse, og er meget vigtige for at få det her til at passe sammen. Hvis ikke jeg havde dem, skulle jeg fortsætte med noget andet end det jeg gør nu. Og det ville jeg da være ked af," siger han og ser helt trist ud ved tanken.