december 22, 2011

Hver femte europæer plages af støj om natten

Share

Hver femte europæer plages af støj om natten

Tyve procent af alle europæere bliver udsat for så meget støj mens de sover, at det kan påvirke deres helbred. Det skriver Verdenssundshedsorganisationen WHO.

Udtalelsen fra WHO kom i sidste måned, da organisationen offentliggjorde sine retningslinjer for, hvor megetstøj, der børe være om natten i beboelsesområder i Europa.

”Ligesom luftforurening og giftige kemikalier, er støj en miljørisiko for helbredet,” siger Rokho Kim, der er projektleder i WHO.
”Da stort set alle bliver udsat for alt for megen støj, er det normalt blevet anset for at være en uundgåelig del af det at bo i byen. Derfor har der slet ikke været nær så meget fokus på støj forurening som på andre risikofaktorer,” siger han.

WHOs nye anbefalende retningslinjer for nattestøj i beboelsesområder er 40dB. Bliver man udsat for lidt mere end det, kan det have lettere helbredsgener såsom anfald af søvnløshed.

Stiger støjniveauet til 55 dB eller mere (lydniveauet på en travl gade), risikerer man at udsætte sig selv for mere alvorlige konsekvenser; forhøjet blodtryk og hjerteanfald, fordi kroppen og hjernen skal forholde sig tillyd mens man sover.
Ifølge WHO bliver hver femte europæer altså udsat for støj i de niveauer om natten.

WHOs anbefalede retningslinjer er resultatet af et samarbejde mellem 35 videnskabsmænd og sundhedseksperter, der har brugt seks år på at vurdere videnskabelige rapporter og undersøgelser.

Kilde: AFP, 08/10/2009

  • Hent WHOs retningslinjer (pdf ? downloades fra WHOs hjemmeside).